Військові дії на Донбасі впливають на поширення туберкульозу в Україні — експерт

Військові дії на Донбасі впливають на поширення туберкульозу в Україні — експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Військові дії на сході України негативно вплинули на поширення епідемії туберкульозу в Україні.

Про це кореспондентові Укрінформу заявила завідувач Центру контролю за соціально небезпечними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва.

“Коли почалися бойові дії на сході України, істотно посилилися внутрішні міграційні процеси. Значно зросла кількість внутрішньо переміщених осіб на території країни. Звичайно, коли люди постійно змінюють місце проживання, мають невпорядкований побут, низькі прибутки та забезпеченість у родині, то зростають ризики щодо зараження мікобактерією туберкульозу”, - наголосила експерт.

Вона підкреслила, що туберкульоз не лише медична проблема, а більше соціальна.

“Тож військовий конфлікт — так чи так — впливає на епідеміологічну ситуацію в Україні. Про це свідчать і дані, які публікують наші міжнародні партнери, зокрема й з тих країн, де відбувалися чи й досі тривають військові конфлікти. Водночас, казати про те, що нині в Україні ситуація з поширенням туберкульозу істотно погіршилася, не можна. Сьогодні вживається низка заходів, що допомагають контролювати туберкульоз і стримувати його епідемію в країні”, - зазначила Терлеєва.

Вона підкреслила, що нині в Україні розширено можливості для своєчасного виявлення та діагностування туберкульозу, зокрема за допомогою більш специфічних та чутливих молекулярно-генетичних методів.

“Такі тести відразу виявляють мікобактерію туберкульозу, визначають, чи вона є стійкою до тих чи тих протитуберкульозних препаратів. Ця система діагностування автоматизована, проста у використанні, дає високі результати достовірності. Також діагностичною апаратурою забезпечені усі протитуберкульозні диспансери у трьох регіонах — на Дніпропетровщині, Херсонщині та Одещині. У наступному році заплановано, що у кожному госпітальному окрузі країни буде інстальовано таке обладнання”, - сказала Терлеєва.

Вона акцентувала, що в Україні є всі можливості для повноцінного лікування пацієнтів із туберкульозом.

Читайте також: Активність туберкульозу в Україні йде на спад - експерт

“На сьогодні туберкульоз — абсолютно виліковне захворювання. Держава за рахунок централізованих закупівель забезпечує таких хворих препаратами. У світі розроблено два іноваційні препарати (вперше за 50 років). Ми плануємо, що до 2019 року Україну буде забезпечено цими протитуберкульозними ліками і у наших пацієнтів буде до них доступ”, - наголосила Терлєєва.

За даними ВООЗ, туберкульоз - одна з десяти основних причин смертності населення в усьому світі, лише за 2016 рік це інфекційне захворювання забрало життя 1,67 млн осіб. В Україні, за даними ВООЗ, не діагностовані випадки ТБ становлять 25%. Кожен четвертий хворий на туберкульоз недообстежений або замовчує про своє захворювання, при цьому Україна входить до п'ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного (стійкого до ліків) туберкульозу. За 6 місяців 2018 року в Україні на активний туберкульоз захворіли 13 817 осіб. Найвищі показники захворюваності на туберкульоз — в Одеській області (71,9% на 100 тисяч населення).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-