Порошенко: Для Москви церква - “скрєпа” авторитарного режиму

Порошенко: Для Москви церква - “скрєпа” авторитарного режиму

Укрінформ
Збори архієреїв Вселенського Патріархату розвіяли ілюзії Росії, ніби Україна є її канонічною територією.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на 15-й щорічній конференції YES.

«Єдина помісна православна соборна церква - запорука суспільної злагоди, єдності нашої держави. Це - гарантія нашої духовної незалежності від Москви, на жаль, яка й досі перебуває в полоні хибного уявлення, що ніби тут, у нас, її канонічна територія. Вересневий Синаксис, збори архієреїв Вселенського Патріархату, начисто розвіяв ці хибні ілюзії Москви», - наголосив глава держави.

Порошенко підкреслив, що питання Томосу про автокефалію виходить далеко за межі України. 

«Тут ще одна важлива характеристика. Тут розсипається, мов картковий будиночок, концепція третього Риму як найдавнішої заявки Москви на світову гегемонію у сфері релігії. Тут, у нас, вирішується і майбутнє світового православ'я. Його з росіянами ми теж розуміємо по-різному. І це ще одна з причин, чому нам не по дорозі. Нам з росіянами не по дорозі», - зауважив Президент.

За його словами, Київ уже отримав низку дуже позитивних сигналів від Вселенського Патріархату, і «вони надихають».

Порошенко також зауважив істерію з Москви, «при чому скрізь — починаючи від московських каналів і закінчуючи абсолютно нецерковними висловлюваннями їхніх церковних ієрархів».

«У них церква - так звана «скрєпа» авторитарного режиму. А ми як найбільша православна країна Європи продемонструємо, як органічно в одному національному організмі уживаються християнство східного обряду і демократія», - сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

Читайте також: Жодна країна не визначатиме державний устрій України - Президент

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-