КСУ взявся за подання Денісової щодо накопиченої в поліції біометрики

КСУ взявся за подання Денісової щодо накопиченої в поліції біометрики

Укрінформ
Конституційний суд розпочав розгляд подання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо конституційності частини другої статті 26 закону "Про Національну поліцію", відповідно до якої поліцейські  накопичують у бази даних біометричні дані затриманих.

Про це інформує прес-служба суду.

Зазначається, що омбудсмен звернувся до КСУ з клопотанням визнати неконституційними  положення закону, оскільки "під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті 7 частини першої цієї статті, поліція забезпечує збирання, накопичення мультимедійної інформації (фото, відео-, звукозапис) та біометричних даних (дактилокартки, зразки ДНК)".

Автор клопотання вказує, що відповідно до 26 статті закону Нацполіція наповнює та підтримує в актуальному стані бази даних, які входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, і відбирає у затриманих за підозрою у вчиненні правопорушень біометричні зразки, а також накопичує фото-і відео- інформацію щодо них. 

Читайте також: КСУ відмовився розглядати подання про призначення Денісової омбудсменом

На думку уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, згадане положення закону про Нацполіцію не відповідає положенням статті 3, частини першої, другої статті 8 та частин першої, другої статті 32  Конституції у їх взаємозв'язку.

Також омбудсмен апелює до відсутності в "інших законах захисних положень, які б обмежували дискрецію державного органу, забезпечували належний захист від свавільного втручання у право на особисте життя шляхом відібрання і зберігання  зразків ДНК, призводить до невідповідності положення, яке надає повноваження вживати відповідні заходи поліції, принципу верховенства права щодо передбачуваності закону.

Суддею-доповідачем у даній справі виступає Володимир Мойсик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-