Гриневич пояснила, чому приватні виші не отримують держзамовлення

Гриневич пояснила, чому приватні виші не отримують держзамовлення

Укрінформ
Законом про вищу освіту визначено, що приватні заклади вищої освіти можуть претендувати на державне замовлення, якщо їх обирають абітурієнти з найвищими балами ЗНО, але для виконання цієї норми необхідно внести зміни в Бюджетний кодекс.

Про це сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич на зустрічі в Європейській бізнес асоціації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми ще в 2014 році заклали в закон про вищу освіту, що приватні навчальні заклади можуть претендувати на державне замовлення і до них можуть йти місця державного замовлення. Але кожного року Бюджетний кодекс це не передбачає і не включає. І зараз ми знову ведемо діалог з Міністерством фінансів», - сказала Гриневич.

Вона зауважила, що кожного року ця ініціатива не включалася до Бюджетного кодексу з різних причин. Також, за її словами, існує і опір цій новації з боку державних вишів, які побоюються втратити державні кошти, якщо абітурієнти з найвищими балами ЗНО оберуть приватні навчальні заклади. 

Так, на зустрічі було наведено приклад Українського католицького університету, який в цьому році обрали абітурієнти з найвищими балами ЗНО, що вступали на IT-спеціальності. 

Читайте також: Не знання, а вміння: Гриневич розповіла про оцінювання першачків

Втім, за словами Гриневич, принцип «кошти за абітурієнтом» не буде розповсюджуватися на всі приватні ЗВО.

«Ми можемо дати цілу низку вимог до приватних університетів з конкретними показниками університетів, яким може бути доступне таке державне замовлення», - наголосила Гриневич.

Окрім цього, за словами міністра освіти, з приводу можливості отримання держзамовлення приватними навчальними закладами необхідна також і позиція суспільства та бізнесу, який зацікавлений у виході на ринок праці висококваліфікованих працівників.

«Закон це передбачає, але він не виконується Бюджетним кодексом. Потрібні зміни в Бюджетний кодекс... Потрібна адвокація від зацікавлених груп суспільства. Нам кажуть, що ми адвокати приватних навчальних закладів і приватних шкіл, замість того, щоб думати про державну освіту. Хоча це мізерна кількість коштів, порівняно з мільярдами, які ми витрачаємо на освіту», - сказала Гриневич.

Гриневич наголосила, що принцип «гроші за дитиною» закладений в закон про освіту і стосовно загальноосвітніх шкіл. На її думку, якщо вдасться реалізувати його, внісши зміни до Бюджетного кодексу, цей процес, відповідно, розповсюдиться і на дошкільну, і на вищу освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-