У Супрун кажуть, що на лікування українців за кордоном треба більше грошей

У Супрун кажуть, що на лікування українців за кордоном треба більше грошей

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я заявляє, що для подальшого направлення важкохворих українців на лікування за кордон необхідне додаткове фінансування.

Про це повідомляється на сайті МОЗ у зв'язку із заявою ряду народних депутатів щодо організації лікування важкохворих українців.

“Наразі МОЗ вичерпало усі кошти, передбачені на програму “Лікування громадян України за кордоном” державним бюджетом 2018 року. Впродовж 2018 року МОЗ України неодноразово інформувало народних депутатів України щодо потреби додаткового фінансування та висловлювало підтримку законопроекту № 8035 від 14.02.2018 про виділення 302 млн грн на програму “Лікування громадян України за кордоном”. Направлення на лікування за кордон залежить від наявності коштів, передбачених на цю програму”, - наголосили у МОЗ.

За даними відомства, станом на 5 вересня 2018 року в черзі на лікування очікують фінансування 64 особи.

Необхідна кількість коштів для проведення оплати лікування хворих, які перебувають на обліку хворих, що потребують лікування за кордоном, становить більше 138 млн грн. Окрім того, 90 справ перебувають на різних стадіях підготовки до розгляду їх Комісією. Орієнтовна вартість лікування по зазначених справах становить 243 млн грн, поінформували в міністерстві.

“Для подальшого направлення українських пацієнтів на лікування за кордон необхідне додаткове фінансування”, - заявили в МОЗ і наголосили на необхідності перегляду видатків держбюджету-2018 року, оскільки перерозподіл бюджету з інших програм МОЗ неможливий, бо ставить під загрозу забезпечення потреб інших громадян, які потребують допомоги.

У відомстві підкреслили, що передбачені на реалізацію пілотного проекту з розвитку трансплантації 112 млн грн не можуть бути перерозподілені на збільшення програми лікування за кордоном, адже це поставить під загрозу забезпечення розвитку трансплантації в Україні.

“Стан трансплантології в Україні залежить не лише від оплати державою безпосередньо послуги з трансплантації анатомічних матеріалів пацієнтам, але й від матеріально-технічного забезпечення центрів трансплантації, забезпечення координації процесу трансплантації, мотивованості та рівня професіоналізму вітчизняних лікарів-трансплантологів, готовності громадян до донорства, а також злагодженої взаємодії центральних та місцевих органів влади та інших зацікавлених сторін. МОЗ підготувало проект постанови, що передбачає виділення фінансування саме на ті першочергові кроки, які дадуть суттєвий поштовх розвитку трансплантології в Україні”, - заявили у відомстві.

У МОЗ підкреслили, що забезпечення додаткового фінансування для лікування громадян за кордоном за кошти державного бюджету можливе лише при перегляді Верховною Радою видатків держбюджету-2018.

Читайте також: В Україні відкриють дані щодо клінічних випробувань - МОЗ

“Щорічно МОЗ збільшує видатки у бюджеті на фінансування програми лікування за кордоном. Так, у 2017 році на програму було закладено більше 203 млн грн, а у бюджеті 2018 року - уже 389 млн грн. При цьому кількість громадян, які звертаються по допомогу для лікування за кордоном, зростає. Так, наприклад, фінансування 2017 року сягнуло рекордної суми понад 628 млн грн. А за період 2015-2017 загалом на таку допомогу громадянам було витрачено більше 1,2 млрд грн. Також МОЗ розробило проект постанови, що дозволятиме використати на лікування українських пацієнтів кошти, що залишились на рахунках закордонних клінік. Проект постанови був надісланий на погодження центральним органам виконавчої влади 23 серпня 2018 року. Державна аудиторська служба та Державна казначейська служба погодили проект без зауважень. Наразі МОЗ чекає відповідей від Міністерства фінансів та Міністерства економічного розвитку та торгівлі”, - пояснили у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні Кабінету міністрів у середу, 5 вересня, члени Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я вимагали від МОЗ перерозподілу 112 млн грн, щоб забезпечити направлення пацієнтів з онкологічними захворюваннями на лікування за кордон, та звільнити заступника глави МОЗ Олександра Лінчевського "за зрив роботи комісії з лікування дітей за кордоном".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-