Заборонити українським виконавцям гастролі до РФ законом поки неможливо - Нищук

Заборонити українським виконавцям гастролі до РФ законом поки неможливо - Нищук

Ексклюзив
Укрінформ
З концертом до України російській виконавці можуть приїхати лише після перевірки правоохоронних органів.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Існує проста та випрацювана процедура, коли організовуючи захід чи запрошуючи виконавця, необхідно зробити запит до СБУ з питанням чи та чи інша людина не є у списку санкційних осіб, та чи інша особа не має порушень, чи не вчинила якихось антиукраїнських дій. Тільки тоді вона може бути запрошена. Якщо цей виконавець мав певні порушення - йде перевірка правоохоронних органів. Вже вони дають рекомендацію щодо цієї особи і вона потрапляє під список санкцій та не може брати участь у тих чи інших заходах", - розповів Нищук.

Міністр зазначив, що наразі українське законодавство не може заборонити в’їзд в РФ українським виконавцям.

"Є і інша категорія. Наші виконавці, які є громадянами України та їдуть туди. Я неодноразово застерігав та робив заклик. Казав: "Шановні, на час агресії Російської Федерації, від зброї якої гинуть тисячі наших воїнів, є непристойно митцю прикриватися ситуацією, що, мовляв, культура поза політикою і ми співаємо, бо співаємо”. На законодавчому рівні це заборонити ми поки не можемо, але я знаю що опрацьовується декілька ініціатив, де є спроба випрацювати певні механізми, щоб в якийсь спосіб у нинішній час врегулювали поїздки наших артистів з концертною діяльністю в Російську Федерацію. Це також може бути певний законопроект", - наголосив він.

Читайте також: Нищук пояснив, чому фестивалі доречні, коли "стріляють гармати"

За словами міністра, перед запровадженням такої ініціативи потрібно детально попрацювати та усунути всі можливі ризики від її дії.

"Є нюанс. Існує велика етнічна громада українців, які проживають в РФ. І ці люди потребують української культури і гастролі наших митців для них є єдиною можливістю зберігати українську аутентичність. Саме тому ми маємо робити зважені рішення, щоб уникнути небезпечних речей. Тут все треба ретельно продумати, провести всі можливі консультації", - сказав він.

Нищук додав, що для обговорення та введення закону у практичну площину необхідно не менше півроку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-