Нищук пояснив, чому фестивалі доречні, коли

Нищук пояснив, чому фестивалі доречні, коли "стріляють гармати"

Ексклюзив
Укрінформ
Під час бойових дій на сході України фестивалі та концерти не мають припинятися. Вони повинні продовжувати свою діяльність, щоб підтримувати дух військових та людей на мирній території.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів міністр культури України Євген Нищук, який взяв участь у Національному мистецькому фестивалі “Кропивницький 2018”.

“Розмови про те, чи мають проводитися фестивалі під час військових дій - це маніпуляції. Ті статі витрат, які передбачені на військові витрати та культуру - абсолютно на різних рівнях. В таких розмовах йде підміна понять, мета якої - ввести людей в депресію та створити відчуття, що все навколо погано. Ми не говоримо про шоу та веселощі, а натомість - про змістовні речі. Якщо на фестивалі ми почуємо реквієм, присвячений тим бійцям, які загинули, то що тут поганого? Це згадка про них та шана. Це акцент до тієї самопожертви, яку наші герої роблять заради кожного з нас", - каже Нищук.

Звичайно, додає він, вистави та репертуар підбираються відповідні.

Крім того, міністр наголосив, що самі бійці на фронті просять не відміняти концерти чи виступи навіть в трагічні дні загибелі побратимів.

"Момент дискусій повністю припиняється, коли наші мистецькі бригади їдуть безпосередньо на лінію вогню. Коли наші митці з творчими, музичними, кіно та театральними програми їдуть на схід - часто там бійці, які втратили своїх побратимів просять, щоб не відміняли концерт. Кажуть: “Зробіть його. Бо під час тих пісень ми вильємо ці сльози шани, пам’яті та болю”. Навіть коли щойно відбувся похорон і, напевно, не дуже доречно робити виступ, військові наполягають нічого не скасовувати», - розповів Нищук.

Також міністр додав, що митці в умовах війни мають бути більш активними та піднімати дух людей.

Читайте також: «Кропивницький 2018»: в одному зі спектаклів зіграє Нищук

“Це велика сила мистецтва, а не розвага. Маніпуляцією є таке твердження, коли гармати стріляють, то музи мовчать. Я так не вважаю. Муза, мистецтво, культурні діячі – це сила, яка в час війни робить велику справу. Своєю творчістю вони мають бути ще більш активними. Підтримувати як на передовій, так і в тилу дух людей. Це заклик до надії та до дії працювати і творити, а також продовжувати жити в ім’я тих, кого ми втратили”, - додав Нищук.

Як повідомлялося, у Кропивницькому проходив Національний мистецький фестиваль “Кропивницький 2018". Мешканці та гості міста мали можливість побачити безкоштовні вистави відомих театральних колективів, відвідати симфонічні оркестри, дитячі вистави та інше. Фестиваль проводивсяся за державні кошти, було виділено 7,5 мільйона гривень.

В одній з вистав фестивалю, як і минулого року, вже традиційно грав міністр культури України, актор, Народний артист України Євген Нищук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-