Гриневич пояснила, чому

Гриневич пояснила, чому "запізнюються" підручники

Укрінформ
Міністерство освіти і науки повністю змінить процедуру експертизи та закупівлі підручників, а також реорганізує Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО) через порушенням термінів друку підручників.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, виступаючи на засіданні уряду в середу, інформує прес-служба МОН

Міністр зазначила, що від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 рази більше підручників, ніж зазвичай - понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів.

Загалом, за її словами, терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць.

При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті МОН та ІМЗО до 1 вересня, наголосила Гриневич.

Однак вона зауважила, що за попереднім планом підручники для 1 класу мусили бути в школах до 1 вересня - це було принципово важливо для вчителів та їхньої підготовки.

«Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника - додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі. Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення», - підкреслила міністрів.

Вона зауважила, що, порушення термінів у середньому на місяць було викликано 4 основними причинами: блокуванням закупівель видавництвами через судові позови, обмеженням поліграфічні потужності України, поганою процедурою експертизи підручників та інституційною слабкістю.

Гриневич наголосила, що порушення термінів розвезення підручників змусило МОН працювати над комплексною зміною експертизи, процедури закупівлі та розподілом повноважень у цій сфері.

 «Аудит я вже призначила на 4 вересня - 5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади», - пояснила міністр.

Процедура експертизи підручників взагалі буде забрана в ІМЗО і передана іншій установі - Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Читайте також: У МОН розповіли, чим замінять табель для першачків

Зазначається, що буде встановлено принципово нові правила експертизи, зокрема: усі експерти будуть проходити обов'язкове навчання, експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами, експерти отримуватимуть гідну заробітну плату, платформа для проведення експертизи буде автоматизована, буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник, експерт відповідатиме за якість проведення експертизи, оцінка експертів буде максимально конкретизованою.

У МОН зазначили, що на 2020 рік планують розвести питання закупівлі оригінал-макетів підручників та закупівлі поліграфічних послуг на друк підручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-