У Києві презентували книгу про підняття синьо-жовтого прапора в 1990 році

У Києві презентували книгу про підняття синьо-жовтого прапора в 1990 році

Фото
Укрінформ
В Укрінформі презентували книгу голови Київради у 1990-х роках Олександра Мосіюка «День прапора».

У ній автор поділився спогадами по визначну дату в історії не лише Києва, а всієї України - підняття 24 липня 1990 року синьо-жовтого прапора біля будівлі Київської міської ради, а також про події, що відбувались у столиці напередодні здобуття Україною незалежності.

«На долю Київради тих часів випало випало дуже багато серйозних питань, і не тільки питань життя міста. Так сталося, що доводилося вирішувати і загальнодержавні питання, оскільки ми були не просто радою, ми були столичною радою. У нас була особлива функція, і тому все, що відбувалося в столиці, мало загальнодержавне значення. Ви знаєте, що всі головні події, всі революції завжди відбуваються в столицях. І від того, як себе поводила Київрада, які вона ухвалювала рішення, залежало дуже багато подій загалом у державі», - зазначив Мосіюк. 

Як зазначив на презентації учасник тих подій - заступник міністра освіти та науки Максим Стріха, підняття прапора 24 липня 1990 року було подією не тільки київською, а загальнодержавного значення.

У книзі також описано спробу комуністичної влади влаштувати провокації під час військового параду на Хрещатику у листопаді 1990 року. Тоді рішенням Київради парад було перенесено на площу Перемоги, і він пройшов не в такому масштабі і без військової техніки.  

«Це була дуже жорстока політична битва, і слава богу, що це була політична битва, а не переросла в громадянську - з кровопролиттям, від чого тоді буквально на волосині висів Київ. Нам вдалося все-таки в умовах абсолютної деморалізації і деградації влади в державі ухвалити рішення, яке тоді певним людям в керівництві країни вдалося реалізувати», - сказав Мосіюк.

Як зазначив Максим Стріха, події тих часів ще не описані належним чином в історії Україні, але якби не підтримка Київради, то деякі події у Верховній Раді України, можливо, і не відбулися б.

Сам автор визнає, що його погляд і оцінка подій тих днів є суб'єктивними, але запевняє, що намагався максимально викладати факти. Приміром, рішення Київради і її президії, на які посилається автор, збереглися в архівах. Крім того, Мосіюк багато спілкувався з колегами по Київраді, іншими учасниками тих подій.

Тепер Мосіюк планує видати другу частину спогадів - про події 1991 року, коли було припинено діяльність Комуністичної партії в Києві - до речі, раніше, ніж це зробила Президія Верховної Ради України.

«У мене в кабінеті був штаб по припиненню діяльності Комуністичної партії. Депутати вирушили в усі стратегічні точки, щоб зупинити діяльність цього монстра, арештували будівлі партійних органів, вивісили на будівлях синьо-жовті прапори, навіть над будівлею ЦК. Ми арештували банківські рахунки Компартії, гараж, відключили урядовий зв'язок. Це було 25 серпня, після проголошення Акта про незалежність», - розповів Мосіюк.

Читайте також: Перша леді презентувала у Хорватії проект «Книга Миру»

Він також наголосив, що влада Києва у 1990-х роках, власне, і розпочала процес декомунізації. Зокрема, рішенням Київради вулицю Кірова було перейменовано на вул. Грушевського, демонтовано монумент Леніна на тодішній площі Жовтневої революції, а її саму перейменовано на майдан Незалежності.

Попередньо вихід другої частини спогадів планується на першу половину 2019 року.

Крім того, якщо хтось має зауваження щодо фактів, викладених у книзі «День прапора», то автор просить повідомляти йому і обіцяє врахувати їх при перевиданні книги.

Книга «День прапора» вийшла у видавництві «К.І.С.»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-