Геращенко впевнена, що бойовики вибили в Асєєва

Геращенко впевнена, що бойовики вибили в Асєєва "зізнання"

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко впевнена, що "зізнання в шпигунстві" українського журналіста Станіслава Асєєва бойовики вибили тортурами. 

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, коментуючи сюжет з Асєєвим на російському телеканалі, в якому той сказав, що співпрацював з українською розвідкою.

“Бойовики вибили з журналіста Станіслава Асєєва «зізнання в шпигунстві». Цей жах показали по російському пропагандистському ТБ. В мене немає жодних сумнівів, що ці «зізнання» вибивалися під тортурами”, - заявила Геращенко.

За її словами, Асєєва утримують в повній ізоляції, до нього не допускають родичів, представників ОБСЄ та Червоного хреста, йому не дозволяють передати листи чи передачу, жодної вісточки від рідних чи друзів.

Геращенко також наголосила, що на засіданні в Мінську українська сторона зверне увагу росіян на дії їхніх підопічних з ОРДЛО, які катують журналіста, і вимагатиме негайного допуску до Асєєва координатора ОБСЄ Тоні Фріша. 

Як повідомлялося, 17 серпня телеканал "Россия-24" показав сюжет, в якому полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Зв'язок з донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, відомим під псевдонімом Станіслав Васін, зник 2 червня 2017 року.

Бойовики більше як місяць відмовлялися повідомити, де перебуває Асєєв. У липні 2017 року представники угруповання "ДНР" підтвердили утримання журналіста в заручниках і дозволили йому зустрітися з матір'ю.

Читайте також: Радіо Свобода не вірить у “шпигуна” Асєєва

В липні цього року колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов, однокурсник Асєєва, повідомив, що бойовики "ДНР", які незаконно утримують журналіста в Донецьку, намагаються представити його "шпигуном" і шантажують можливим затриманням матері. Зокрема, як зазначив Фірсов, терористи нібито знайшли щоденник Асєєва і публікують з нього окремі розділи. За даними політика, мета бойовиків - переконати всіх, що Асєєв не журналіст, а шпигун. Водночас Фірсов повідомив, що справжній щоденник Асєєва знаходиться у нього.

Бойовики хочуть засудити Асєєва за обвинуваченнями у шпигунстві. За так званими місцевими законами "ДНР", йому загрожує 20 років тюремного ув'язнення або навіть смертна кара, якщо "злочин" був скоєний під час війни.

На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією Фірсова, оголосив голодування.

Усього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-