В Україні розширять програму замісної терапії для наркозалежних - МОЗ

В Україні розширять програму замісної терапії для наркозалежних - МОЗ

Укрінформ
В Україні розширять програму замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для наркозалежних людей.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

“У серпні 2018 у вісім областей України надійшли препарати замісної підтримувальної терапії для розширення програми ЗПТ. До Вінницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької областей відбулася поставка препарату ЗПТ Метадону гідрохлорид, закуплена за кошти Державного бюджету України на 2017 рік”, - зазначили у відомстві.

Враховуючи ці зміни, Центр громадського здоров'я рекомендував розпочати новий набір пацієнтів вже у вересні 2018 року. 

“Нова партія препарату дозволить залучити додатково 217 учасників до розширеної програми ЗПТ. Починаючи з 2017 року фінансування програм ЗПТ повністю відбувається за кошти Державного бюджету, що забезпечує безперервність лікування не лише наявних пацієнтів, а й  розширення програми”, - наголосили у центрі.

Замісна підтримувальна терапія є визнаним у світі методом лікування споживачів ін'єкційних наркотиків, має на меті запобігання розповсюдженню ВІЛ/СНІДу серед споживачів ін'єкційних наркотиків, а також сприяє ресоціалізації, поверненню до повноцінного життя у суспільстві. 

В Україні впровадження програми ЗПТ розпочалося з 2005 року, законодавчу підтримку отримала в 2008 році. ЗПТ впроваджується на базі закладів охорони здоров'я (наркологічних та протитуберкульозних диспансерів, центрів СНІДу, міських та районних лікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги).

Читайте також: У Голосіївському районі столиці пройшлись квестом по "рекламі" наркотиків

Усього в Україні нараховується 178 закладів, де отримують послуги понад 10 000 пацієнтів, серед яких 42% є ВІЛ-інфікованими. Пацієнти отримують інтегровані послуги з медичного (діагностика та лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів, інших соматичних захворювань) та психосоціального супроводу. 2017 року вперше закупівля препаратів ЗПТ на суму 13 млн грн була здійснена за кошти держбюджету 2016 року, препарати поставляються до лікувальних закладів та розпочата їх видача пацієнтам. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-