У Мін’юсті розказали, як заборонені предмети потрапляли до

У Мін’юсті розказали, як заборонені предмети потрапляли до "торнадівців"

Укрінформ
У процесі обшуків у камерах слідчих ізоляторів по всій Україні щодня вилучаються заборонені предмети.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив прес-секретар заступника міністра юстиції Юрій Маслак.

"Обшуки проводилися в камерах і "торнадівців", й інших. Втім, знову ж таки, обшуки - це перманентне явище, яке відбувається щодня. І ми щодня вилучаємо якісь заборонені предмети. Можливо, цих предметів не було, можливо, вони готувалися, знову ж таки, до масових заворушень і до якихось флеш-мобів. Мені складно сказати, що і як було. Було проведено службове розслідування, було визначено, що наші працівники допомагали "торнадівцям" в організації тієї непокори, яку вони проявили до працівників правоохоронних органів на законні вимоги провести обшуки в їхніх камерах. Можливо, вони постачали систематично до камер "торнадівців" заборонені предмети, можливо, вони брали участь в обшуках і закривали очі на знайдені предмети", - прокоментував Маслак результати проведення обшуків у камерах "торнадівців".

Читайте також: Бунт «торнадівців»: у Мін’юсті сказали, яке буде покарання для працівників СІЗО

Водночас він нагадав, що завершено службове розслідування, і відповідні матеріали передано до військової прокуратури, яка проводитиме своє розслідування і передаватиме справу до суду.

Маслак наголосив, що вже суд на основі матеріалів, зібраних військовою прокуратурою, визначить ступінь злочину "торнадівців" та причетних до нього працівників Лук'янівського СІЗО.

"Те, що там (у камері "торнадівців" - ред.) знайшли свастику і все інше говорить про те, що хтось "торнадівцям" усе це передавав. Більше того, я вам повідомлю, останній раз, коли "торнадівці" поверталися із засідання суду, в автозаку знайшли горілку, пиво, вино, гроші, мобільний телефон. Фактично передача заборонених предметів навіть відбувається під час конвоювання "торнадівців" із зали суду... Це такі речі, на які ми впливаємо, але все ж таки, на жаль, вони відбуваються", - повідомив Маслак.

За його словами, за 7 місяців 2018 року в усіх установах виконання покарань проведено понад 150 тисяч обшуків, внаслідок яких вилучено понад 10 тис. мобільних телефонів, сотні тисяч літрів браги.

Читайте також: Бунт "торнадівців": результати розслідування передали військовій прокуратурі

Маслак пояснив, що існує багато джерел надходження до установ виконання покарань заборонених предметів, серед яких перекиди через огорожу зони, що охороняється, у посилках, під час побачень тощо.

"Також передають заборонені предмети і наші працівники. Власне, торік по сотні справ ми передали матеріали до правоохоронних органів, щодо більш ніж 50 працівників винесені вироки, і вони несуть відповідальність за ті дії, які вчинили", - додав Маслак.

Раніше прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у своєму Twitter опублікувала світлини, де зображені "знахідки" у камерах екс-бійців спецпідрозділу "Торнадо" у Лук'янівському СІЗО внаслідок проведеного обшуку.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня засуджені екс-бійці спецроти "Торнадо" влаштували бунт у Київському (Лук'янівському) СІЗО. За цим інцидентом розпочато службове розслідування проти осіб, які допустили порушення режиму в самому СІЗО.

7 квітня 2017 року суд оголосив вирок 12 колишнім бійцям розформованої спецроти "Торнадо". Вісьмох екс-бійців, обвинувачуваних у насильстві та катуванні, засудили до позбавлення волі від 5 до 11 років. Зокрема, екс-командира роти "Торнадо" Руслана Онищенка засудили до 11 років. Згодом трьох звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном 2 роки. До усіх застосовували дію "закону Савченко".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-