Ув'язненого у РФ Клиха

Ув'язненого у РФ Клиха "накачали" психотропними препаратами - омбудсмен

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ громадянин України Станіслав Клих поскаржився, що йому в психіатричній лікарні вводили психотропні препарати.

Про це після телефонної розмови з матір'ю ув'язненого розповіла Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Поговорила з мамою Святослава Клиха - Тамарою. Вона розповіла, що нарешті говорила з сином по телефону - Станіслав зараз уже в колонії. Пані Тамара неодноразово просила про цю розмову, але їй постійно відмовляли. Станіслав розповів, що в психіатричній лікарні його "накачали" психотропними препаратами, і він не знає, як це впливатиме на його стан у подальшому. За словами пані Тамари, Станіслав урівноважений, розповідає, що дуже болять нирки, скоріш за все, після травми", - написала омбудсмен.

Денісова також зазначила, що розповіла матері Клиха, як оформити документи для отримання коштів родинам політв'язнів.

Раніше Денісова зверталася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням сприяти проведенню незалежного медичного обстеження Клиха українськими або міжнародними лікарями. Вона також просила термінового звільнення Клиха на гуманітарних підставах.

Як повідомляв Укрінформ, Клиха затримали російські силовики у серпні 2014 року під час його візиту до Росії.

Читайте також: Денісова пропонує обміняти терориста Седікова на одного з українських політв'язнів

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Карпюк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що дали свідчення під тортурами.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Клиха і Карпюка політв'язнями.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-