"Грецька неволя": в Одесу повернулися 12 моряків, підозрюваних у контрабанді

Укрінформ
В ніч з 27 на 28 липня в одеський аеропорт прилетіли 12 українських моряків контейнеровоза Mekong Spirit (прапор Мальта), затриманого в Греції за підозрою в контрабанді.

Про це повідомляє Громадське радіо.

«На Батьківщині моряків зустрічали близькі і друзі. Про своє перебування в грецькій неволі члени екіпажу говорять неохоче. Розповідають, що планують найближчим часом відпочити і оговтатися від пережитого, оскільки судно залишилося без поставки продуктів, медикаментів і чистої води. Один з членів екіпажу Дмитро Адаменко розповідає, що єдине бажання для всіх моряків - побути зі своїми сім'ями. «Я не бачив дитини 1,5 року! Він зараз навіть не впізнає мене! Знадобиться час, щоб він знову звик до мене», - говорить Адаменко.

Як повідомляв Укрінформ, контейнеровоз Mekong Spirit було затримано грецькими правоохоронцями 14 місяців тому в територіальних водах Греції. Судно, що прямувало з Ізміра (Туреччина) до порту Судан, під конвоєм приведено на грецьку військову базу. Капітана звинувачують в тому, що він не поінформував владу Греції про наявність небезпечного вантажу на борту - вибухівки для гірничодобувних робіт, мисливських і спортивних патронів, які є частиною комерційного контракту між компаніями Туреччини та Судану.

На цьому тижні було винесено рішення суду, згідно з яким 12 з 16-ти моряків можуть повернутися додому за умови обов'язкової щомісячної реєстрації в Генеральному консульстві Греції в Одесі.

Решта членів екіпажу - капітан, старпом і рядові – перебуватимуть у Греції до з'ясування всіх обставин.

Протягом усього цього часу велику допомогу у розв‘язанні цього питання надав глава Благодійної організації «Фонд Бумбураса», почесний консул Греції, одеський меценат Пантеліс Бумбурас.

«Це були складні 14 місяців. Велися досить серйозні дипломатичні переговори на рівні двох країн - України та Греції. Довелося підключити серйозних адвокатів. І сьогодні, на щастя, ми домоглися справедливого рішення суду на користь українських моряків», - зазначив Бумбурас.

Він підтвердив, що судно фактично залишилося без поставок продуктів, медикаментів і чистої води. А це могло призвести до серйозних проблем.

Читайте також: З Афін повертаються 12 українських моряків арештованого в Греції судна

«Ми знайшли можливість і орендували будинок за 15 хвилин ходьби від порту Лавріо. У екіпажа була можливість ночувати в людських умовах. Залишати судно одночасно всім було неможливо", - додав меценат.

На даний момент вирішується питання перебування на території Греції 4 членів екіпажу, що залишилися.

«На борту Mekong Spirit перебувати вони не зможуть. Судно заарештовано. Судновласник самоусунувся. Зі свого боку, ми готові підтримати моряків і надати їм допомогу в питанні житла і продуктів харчування. Ми їх не кинемо», - пообіцяв Бумбурас.

Судно стоїть в порту Лавріо (60 км від Афін).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-