Порошенко - про автокефалію: Нам залишається молитися й боротися

Порошенко - про автокефалію: Нам залишається молитися й боротися

Фото
Укрінформ
Автокефалія Української Православної Церкви є питанням незалежності та національної безпеки України, одним із стовпів української нації.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко у ході свого виступу у Зарваниці на Тернопільщині під час Загальнонаціональної прощі, повідомляє кореспондент  Укрінформу. 

“Автокефалія не є клопіт лише українських православних. Це – питання нашої української незалежності. Це - один із стовпів української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, – всієї світової геополітики”,  - сказав він.

Читайте також: У Зарваниці пройшла багатотисячна хода зі свічками

Саме тому, додав Порошенко, і чинять такий шалений спротив Москва та її “п’ята колона” в Україні. “І навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали на зовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії”, - заявив Президент.

Робоча поїздка Президента до Тернопільської області / Фото: Лазаренко Микола

За словами Порошенка, з  перших же днів свого президентства він поставив за мету добитися від Константинопольської Матері-Церкви надання автокефалії єдиній помісній Православній Церкві України. “Відтоді ця тема постійно перебуває не просто в полі мого зору, а в центрі уваги. Протягом кількох років тривала невидима для стороннього ока робота. Зустрічі та листування із Вселенським Патріархом, обговорення теми з лідерами православних країн та предстоятелями церков цих країн”, - наголосив він.

Сьогодні ж, зазначив Глава держави, вже чути позитивні повідомлення з цього приводу.

“Нарешті ми вже почули низку позитивних повідомлень. Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке сталося у сімнадцятому столітті, було здійснене всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить винятково Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква – це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на “материнство”, насправді є дочірньою по відношенню до церкви в Києві. І головне про те, що коли виникає незалежна держава, природним наслідком є і створення своєї незалежної православної церкви”, - наголосив Порошенко.

Водночас, він  додав, що ситуація залишається непростою, а протидія – “масштабна і системна”: “Немає жодних підстав вважати, ніби томос у нас в кишені. Нам з вами залишаються дві речі для того, щоб його отримати – молитися та вірити і боротися”.

Фото: прес-служба Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-