Член Синоду Вселенського патріархату: Московська церква є дочкою української

Член Синоду Вселенського патріархату: Московська церква є дочкою української

Укрінформ
Московська церква є дочкою української церкви, яка, у свою чергу, є дочкою Вселенського патріархату.

На цьому наголосив член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор в інтерв’ю російському виданню "Православие и мир", яке Укрінформ переклав з грецької мови. 

"У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-кого про те, що церква в Москві є матір'ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка - українська церква - є дочкою Вселенського Патріархату. Знаєте, що християнізація (хрещення) Русі (росів) - не росіян, бо як відомо, Київська Русь - це інше, тобто сьогоднішніх українців, - відбулася при Володимирі, з його наверненням. Отож, юрисдикція Вселенського патріархату - це Україна, це Київ, а отже і мати-церква", - сказав він. 

Член Синоду Вселенського патріархату також прокоментував уточнення журналіста про те, що, мовляв, в ті часи ще не було України: "Була; територія може називатися по-різному, але земля та сама, нас не цікавить назва, територія, нас цікавить канонічність. Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту саму землю, принаймні про ту ж географічну територію. Так, українській церкві є матір'ю церква в Константинополі, а московській церкві є матір'ю церква в Києві".

Окремо він вказав на те, що це було визнано раніше і самим московським патріархом Кирилом, який, перебуваючи з офіційним візитом в Константинополі, заявив, що "для нас Київ є наша батьківщина, є наша мати". "То ж, як бачите, речі з іншої точки зору викладено, і сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України. Це - історично і канонічно, і в усіх відношеннях парадоксально стверджувати щось подібне", - підкреслив митрополит Елпідофор.

За його словами, природнім є і те, що як тільки виникає незалежна держава, "природним наслідком для неї є створення своєї незалежної церкви".

Член Синоду ВП також додав, що рішення про надання автокефалії належить виключно Вселенському патріарху і Синоду Константинопольському, як це відбувалося з усіма патріархатами. "Патріархат Росії, Румунії, Болгарії, Сербії, Грузії, всі ці церкви прийняли власну автокефалію і патріархальний статус від ВП, не було співпідписів інших церков, не було ніякого спільного прийняття рішень", - заявив митрополит він.

Читайте також: Кирил говорив із представниками Вселенського патріарха про "православну єдність"

Раніше, 4 липня, російське видання "Православие и мир" опублікувало інтерв'ю із впливовим грецьким ієрархом, стійким прихильником української автокефалії, членом Синоду Вселенської патріархії Елпідофором. 

Між тим, у російській версії інтерв'ю було подано не в стандартній формі запитання-відповіді, а у формі цитат і непрямої мови, а самі запитання журналістів звучали як коментарі. При цьому коментування видання зайняло більше місця, ніж відповіді спікера. 

Оскільки текст містив посилання на оригінал розмови грецькою мовою, Укрінформ вирішив перекласти інтерв’ю українською. З усіма цитатами митрополита Елпідофора, які не увійшли до московської версії розмови, можна ознайомитися у публікації на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-