Суд скасував перевірки для переселенців

Суд скасував перевірки для переселенців

Укрінформ
Представники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) повідомили про успішне завершення судової справи з розгляду позову спілки щодо скасування перевірок для внутрішньо переселених осіб (ВПО).

Про це розповів програмний директор УГСПЛ Максим Щербатюк під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рішення апеляційного суду від 4 липня цього року насправді є дуже великою перемогою громадянського суспільства щодо захисту прав переселенців. Власне, воно дуже яскраво підкреслює такий дискримінаційний підхід держави щодо цього питання. І це настільки яскраво відображає ситуацію, що дає можливість говорити про дуже конкретні речі, які державі потрібно змінювати в контексті забезпечення права людей на пенсію", - заявив Щербатюк.

Він уточнив, що відтепер жодні уповноважені органи не матимуть права проводити перевірки переселенців.

"Держава робила все можливе, аби скасувати це рішення і щоб ця апеляція була прийнята до уваги та щоб аргументи були почуті. Тільки завдяки наполегливості заявників, підключеності громадянського суспільства і позиції омбудсмена стало можливим те, що це рішення встояло", - зауважив представник УГСПЛ.

Як зазначили в УГСПЛ, згідно з ухваленими від 8 червня 2016 року нормативними актами Кабінету міністрів України, суть перевірки полягала в тому, що представники органів соціального захисту, чи інших органів влади чи установ, приходили до переселенців додому і складали акт, яким засвідчувався факт наявності особи за зареєстрованим місцем перебування. За відсутності переселенця за місцем свого зареєстрованого перебування він позбавлявся права на отримання пенсії (для пенсіонерів) і матеріальної допомоги ВПО.

Читайте також: Точну кількість абітурієнтів-переселенців визначити неможливо - експерт

Так, Окружний адміністративний суд міста Києва своєю постановою від 26 червня 2017 року задовольнив позов УГСПЛ і скасував нормативні акти КМУ, що зобов’язують ВПО проходити перевірки. Проте КМУ подало апеляційну скаргу на вищенаведене рішення.

Своєю постановою від 4 липня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін. Рішення апеляційного суду набуло законної сили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-