Діти – не заручники: депутати довели це

Діти – не заручники: депутати довели це

Укрінформ
Докладно – про основні зміни, які очікують на сім’ї з дітьми після ухвалення закону «Чужих дітей не буває»

Три мільйони дітей в Україні зростають у неповних сім’ях. І хоча щастя кожного – це суб’єктивна річ, яка складається з безлічі різних факторів, але слабке матеріальне забезпечення, неможливість добре відпочити та брак уваги – чинники, що можуть суттєво завадити таким дітям уповні почуватися щасливими. 

3-го липня депутати ухвалили три законопроекти з другого пакету закону «Чужих дітей не буває», ініціатором якого виступило Міністерство юстиції України. А саме: законопроект № 8294 «Про посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми», законопроект № 8295 «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України», законопроект № 8296 «Про створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Мета законопроектів – захистити дітей, які зростають у неповних сім’ях.

Законопроекти передбачають:

- спрощення виїзду дитини за кордон на строк до 1 місяця з тим із батьків, з ким вона проживає;

- збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей до прожиткового мінімуму;

- додаткові фінансові санкції для аліментника у розмірі від 20 до 50% від суми боргу більше 1 року;

- автоматизований арешт коштів боржників;

- кримінальну відповідальність для осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт;

- систему мотивації батьків, котрі сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають кошти у розвиток власних дітей;

- звільнення чиновників, які мають заборгованість по аліментах більше 12 місяців;

- надання податкової знижки на розвиток та навчання дитини;

- посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми: той із батьків, який перебуває вдома з хворою дитиною, матиме право на зарахування страхового стажу за весь період догляду до загального страхового стажу.

Сніжана Єгорова
Сніжана Єгорова

Телеведуча та мама Сніжана Єгорова, яка брала активну участь у створенні цих законів, поділилася враженнями:

«Ми задоволені голосуванням. Адже це – серйозна робота, яка була проведена і громадськими активістами, й депутатами, і Міністерством юстиції України. Ми їм дуже вдячні. Усі ці закони відповідають світовій європейській практиці. Я як матір можу сказати, що це дійсно перемога, яка надасть нашим дітям можливість відчувати себе громадянами від самого народження».

Найбільше «за» та «проти» від громадськості отримав законопроект № 8296, який розділив українців на два табори. Я розглянула основні зміни, які очікують на сім’ї з дітьми.

АЛІМЕНТИ

Дитина потребує досить великих витрат на харчування, навчання, організацію дозвілля, придбання одягу. Що вже казати про витрати, коли малеча хворіє або дитину потрібно збирати до школи.  

Як було

Так повелося, що в Україні або батько сплачував добровільно гроші на утримання дитини, або матері доводилося роками оббивати пороги державних установ і, як правило, марно – батька не могли знайти або виявлялося, що він сам бідує. Виконавчі провадження по аліментах лежали у Державній виконавчій службі роками і навіть десятиліттями.

Як стане

6 лютого 2018 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який допоміг скоротити кількість виконавчих проваджень по аліментах. Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що завдяки вищезазначеному закону 1,8 млрд грн аліментів стягнуто на користь маленьких українців.

Після того, як Президент підпише нові закони, розмір мінімальних аліментів збільшиться з 972 грн до розміру мінімального прожиткового мінімуму (з 1 липня для дитини до 6 років — 1559 грн, з 6 до 18 років — 1944 грн.).

Також будуть введені додаткові санкції за несплату аліментів.

Павло Петренко
Павло Петренко

«Ми збільшили мінімальний розмір аліментів з половини прожиткового мінімуму до прожиткового мінімуму. Ми ввели нові стимули, щоб не накопичувалися борги по аліментах: той борг, який накопичується, буде автоматично перераховуватися на користь дитини. Також цей закон дозволяє застосовувати до боржника такі санкції, як заборона на керування автівкою, користування зброєю та інші – не з шостого місяця заборгованості, як раніше, а з четвертого», – повідомив Павло Петренко.

За словами пана Петренка, ті, хто не зможе самостійно заробити на аліменти власній дитині, направлятимуться на такі роботи, як прибирання доріг чи кладовищ. Адже в Україні існує великий дефіцит робітників.

Ризики

Дуже хотілося б вірити, що нарешті українські діти отримуватимуть гідне утримання від батьків, але важко уявити, як той із батьків, який не проживає з дитиною, зможе сплачувати більше ніж 1500 грн аліментів при тому, що мінімальна заробітна платня в Україні становить 3723 грн.

ВІДПОЧИНОК ЗА КОРДОНОМ

Звичайно, відпочинок за кордоном не є життєво необхідною умовою, але якщо люди в змозі дозволити це собі та своїм дітям, то чому би і ні?

Як було

Наразі, поки нові закони не набрали чинності, щоб вивезти дитину за кордон з одним із батьків – інший повинен дати нотаріально завірену згоду. Ускладнюється це тим, що потрібно зазначити країну, куди прямує дитина, та термін – коли саме. Непоодинокі випадки, коли, наприклад, батько або матір, які не проживають із дитиною, відмовляються надати такий дозвіл, аргументуючи просто: я не вважаю за потрібне.

Мотиви бувають різні: або помста колишній дружині/чоловікові, або шантаж аліментами. Звичайно, можна отримати дозвіл через суд – але часто такі суди тривали по півроку або навіть рік. І в рішенні суду, як правило, також має бути зазначена країна, куди прямує дитина, та на який строк. Тобто якщо мама чи тато хотіли звозити дитину на відпочинок до Болгарії на тиждень, то принаймні за півроку їм потрібно було починати судитися та вже заздалегідь знати, в який саме час туди поїдуть. Це було надто складно, і багато дітей не мали змоги оздоровитися за кордоном. При цьому нерідко, не даючи дозвіл на відпочинок, той із батьків, який не проживає з дитиною, ще й був боржником по аліментах.

До того ж трапляються випадки, коли дитина потребує лікування за кордоном, або збирається з однолітками за межі країни на змагання. І як образливо у такому випадку дитині, коли їй не надає такого дозволу хтось із батьків.

Як стане

Новим законом передбачено, що дитина зможе поїхати за кордон на відпочинок чи лікування з тим із батьків, з яким проживає, без дозволу іншого з батьків на строк до 1 місяця. Документом, який підтверджує місце проживання дитини одним із батьків, є рішення суду.

«Зараз ми готуємо підзаконні акти. Виїзд буде максимально простим. Основна вимога для того, щоб дитина виїхала за кордон на строк до 1 місяця – наявність у того з батьків, з ким проживає дитина, рішення суду, де це зазначено. Якщо в рішенні суду не вказано місце проживання дитини, – то довідка з органів опіки та піклування, яка визначає, що дитина дійсно проживає з цим із батьків », – пояснив пан Петренко.

А тому з батьків, хто проживає окремо та не має заборгованості по аліментах, можливо отримати паритетний дозвіл на виїзд із дитиною за кордон. Той же, хто є боржником, не зможе більше впливати – куди та на скільки поїде його дитина.

Ризики

Вищезазначені закони мають багато супротивників, основним доводом яких є те, що матері зможуть вивозити за кордон дітей без дозволу батька й не повертатимуть назад.

У Мінюсті повідомили, що, згідно зі статистикою, викрадання дитини – дуже рідкісне явище. Це лише один випадок на місяць. Але сотні тисяч дітей, які проживають у неповних сім’ях, зможуть відпочивати за кордоном.

Цікавим є те, що випадки викрадання, про які розповідають супротивники нових законів, є і зараз, коли новий закон ще не набрав чинності. Також, пошукавши в Інтернеті, можна знайти пропозиції щодо продажу нотаріальних дозволів на вивезення дитини за кордон та інших документів. Отже тому, хто хоче незаконно вивезти дитину, закон не потрібен. А страждають якраз чесні батьки та їхні діти, котрі не можуть поїхати на тиждень-два на відпочинок.

Я запитала у юриста Олександра Хименка – чи можливе, на його думку, масове неповернення дітей до України із закордонних подорожей та чи є механізми їхнього повернення.

«Україна має йти європейським шляхом, тому я підтримую цей закон. Якщо дитина незаконно залишається на території іншої держави, то існують механізми її повернення відповідно до Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Якщо дитину все ж таки не повертають до України, то батькові потрібно звернутися до Міністерства юстиції України, яке, у свою чергу, зв’язуватиметься з Мін’юстом іншої країни, учасниці конвенції, і буде здійснюватися процедура повернення», – пояснює пан Хименко.

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ

Ірина Мчедлішвілі до Верховної Ради України приїхала з Одеси. Жінка звернулася до депутатів із закликом підтримати закони – так необхідні таким мамам, як вона сама. Ірина має трьох дітей – 9-річного Богдана, 8-річну Кіру та 2-річну Денізу. Двоє старших – від першого шлюбу. Теперішній чоловік Ірини виховує всіх дітей - і старших дітей дружини, і молодшу спільну, як власних. Проте з’їздити на відпочинок із дітьми усією родиною подружжя лише мріє. Старші діти Ірини дуже хочуть побувати в Діснейленді. І побували б, каже Ірина, якби не тато. Колишній чоловік не дає дозволу на виїзд дітей за кордон, хоча сам має заборгованість по аліментах.

Передбачається, що новий закон спростить життя таких батьків та їхніх дітей – вони перестануть бути заручниками в руках іншого з батьків.

Ярослава Золотько. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-