Свободу - дітям, або Як саме спроститься виїзд з дитиною за кордон

Свободу - дітям, або Як саме спроститься виїзд з дитиною за кордон

Аналітика
Укрінформ
Мін'юст ініціював спрощення процедури виїзду з дитиною за кордон — але поки лише для тих, кому заборгували аліменти

Абсурдність та ницість — мабуть, такими словами можна описати наведені вчинки батьків, які не просто відмовилися від своїх дітей, а й стали у них на шляху, аби самоствердитися за їхній рахунок...

“Олексій, 9 років, місто Житомир. Хлопцю необхідно негайно виїхати на лікування за кордон. Але батько, який більше не живе з родиною, не дає на це дозвіл. Ще і натякає матері, з якою живе хлопчик, що гроші можуть «посприяти» у вирішенні питання.

Марина, 15 років, місто Кременчук. Виграла можливість поїхати на навчання за обміном в Європу. Але мама, яка перебуває на заробітках, і вже майже не спілкується з родиною, не виходить на зв’язок. Без її дозволу дівчинка втратить прекрасну можливість для саморозвитку.

Роман, 14 років, місто Херсон. Хлопець дуже хотів поїхати в гості до бабусі в Італію. Але батько не вважає за потрібне надати дозвіл рідному сину. Ще один підліток став заручником давньої сварки батьків”.

Ці реальні історії дітей, які потерпають від батьківської маніпуляції, навів на особистій сторінці у Фейсбуці міністр юстиції Павло Петренко, аби показати, що проблема отримання довідок у батьків давно назріла. Про необхідність таких змін почали говорити ще півроку тому. А днями у Мережі та деяких ЗМІ навіть поширилася інформація, що нібито усі батьки, які поодинці везуть дитину в іншу країну на термін до місяця, зможуть полегшено зітхнути, позбавившись бюрократичної тяганини з дозволами. Адже дозвіл від другого з батьків, затверджений нотаріусом, – необхідна умова для виїзду за кордон. А це – питання часу й коштів. Та згодом виявилося, що зміни від Мін'юсту трактували не зовсім правильно. У законопроекті №8296, який включає норму вивезення дитини за межі країни, уточнюється, що скасування такого дозволу стосуватиметься не всіх сімей, а лише тих, де другий із батьків неналежно виконує батьківські обов'язки. Самостійно вивозити дитину за кордон зможе той з батьків, з яким проживає дитина, якщо інший не сплачував аліменти більше чотирьох місяців. Згідно із законопроектом, у такому разі дитина зможе виїхати за кордон строком до 1 місяця. І хоча з таким уточненням коло дітей, яким можуть спростити умови виїзду за кордон, дещо звужується, та все ж варто зауважити, що для захисту прав дітей згадана ініціатива – значний крок уперед.

На жаль, у наших реаліях часто трапляється, коли після розлучення батьки дитини залишаються або в, м'яко кажучи, складних стосунках, або й поготів один із них зникає з поля зору - і шукай вітру в полі, коли раптом потрібен просто його підпис. І найприкріше, що на кону опиняється не лише відпочинок дитини (якого теж ніхто не має права позбавляти!), а й подальша її доля – здоров'я або ж нові творчі чи навчальні вершини, що можуть вплинути на все подальше життя. А все тому, що один з батьків “стає у позу”, аби своєю відмовою на закордонну поїздку дитині поквитатися за невдале подружнє життя або висунути ультиматум (нерідко, грошовий). Чимало таких життєвих історій періодично мерехтять у Facebook – як на підтвердження того, що проблема перезріла.

Одна з таких історій, що недавно впала в очі, – як мати дівчинки скаржилася, що батько, який на багато років “пропав з поля зору”, не дав дозволу неповнолітній дочці поїхати на навчання за грантом за кордон. На додачу він кинув щось на кшталт “От тепер ви потанцюєте!..” І от виходить, що подібні історії належать до розряду морально-етичних проблем, які не регулювалися державою. Звісно, залишається ще рішення суду, який може надати дозвіл для вивозу дитини за межі країни у подібних випадках, але щоб його отримати, доводиться чекати місяцями, а час запланованої поїздки спливає.

І ось схоже, що згадана ініціатива Міністерства юстиції (розроблена разом із групою депутатів та громадськістю) – чи не найкращий вихід, як позбавити недобросовісних батьків можливості маніпулювати такими ситуаціями. У Мін'юсті наголошують, що раніше саме надання такого дозволу було інструментом шантажу одного з батьків по відношенню до іншого, а страждала від цього дитина. Тому у відомстві взялися за розробку пакету документів, які захищають права дітей, під назвою #ЧужихДітейНеБуває, куди зокрема входять зазначені зміни щодо спрощеного порядку вивозу дітей за кордон.

Подібних історій набереться сотні, а може й тисячі, хоча статистики виїзду за межі країни дітей, які потребують дозволу одного з батьків, не ведуть ні Мін'юст, ні Держприкордонслужба. Але є надія на те, що з прийняттям цього законопроекту таких історій відчутно поменшає. За словами міністра юстиції, депутати Верховної Ради цей законопроект №8296 розглядатимуть завтра у другому читанні. Звісно, з його прийняттям потрібно буде надалі врахувати ряд інших нюансів, зокрема, хто і як контролюватиме, скільки часу дитина провела за кордоном та чи не вивезли її за межі країни назавжди. Але вже відомо, що карати батьків, які порушили визначений строк перебування дитини за межами України, законотворці вирішили адміністративними методами – тимчасово обмежити їх у праві на виїзд за кордон з дитиною. “Строк такого обмеження становить 1 рік, крім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків”, – сказав Павло Петренко. Він також наголосив, що в законопроекті збалансували права обох батьків. “Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, який не проживає з дитиною. Однак – лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів». Для цього тому з батьків, який не проживає з дитиною, необхідно буде звернутися з письмовою заявою до другого з батьків і отримати дозвіл упродовж 10 днів. Якщо ж дозвіл не буде отримано – таке рішення виноситиме суд за спрощеним порядком у наказному провадженні.

Таку ініціативу громадськість у цілому сприйняла дуже позитивно, а особливо жіноча аудиторія, яка найбільше потерпає від підступів своїх колишніх. Далі ж слово за депутатами, які завтра повинні проголосувати натисканням кнопки у залі парламенту за захист прав дітей.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-