30 червня: народний календар і астровісник

30 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мануїла; чому не можна зрізати латаття, і як вберегтися від відьомської мани.

Сьогодні трьох братів мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Вони жили на зорі християнства й постраждали за віру – були страчені при дворі імператора Юліана.

Наші пращури казали, що на Мануїла «сонце застоюється» і з’являються мороки-тумани. Також цього дня до воріт обійстя могла прийти біла корова або прибитися чорна кішка чи чорна курка – то їх треба було перехрестити й сказати: «Геть мана! Звідки прийшла, туди й повертайся!». Той, хто спокушався дурницею – накликав на себе біду. А ще зауважували: «Якщо на Мануїла погода дощова, то зима буде сніжною».

В давнину вважалося, що оскільки на Мануїла сонце стоїть довго в зеніті, тож і всі рослини йдуть у ріст. Приблизно оцій порі водойми прикладалися великою кількістю латаття. До речі, за народними легендами, латаття - це русалки, що перетворилися в рослини. Тому, люди вірили - латаття не можна зрізати, бо вб'єш русалку.

Іменинники сьогодні Максим і Пелагія.

Сьогодні 18-ий місячний день. Дзеркальний день, який є своєрідним відображенням нашої внутрішньої сутності, або нашого внутрішнього «я». Енергетика цього дня робить людину пасивною. Виникає небезпека піддатися чужому впливу (зазвичай негативному). День масок, ілюзій і личин і не тільки з боку незнайомих людей, але й тих, хто поруч. Бажано бути стриманим, обережним і обачливим. Надмірна ділова активність не принесе бажаних результатів.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1894 році: +7,6; а найтеплішим у 1898 – +34,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-