Активісти ініціювали глобальну акцію термінової допомоги Балуху

Активісти ініціювали глобальну акцію термінової допомоги Балуху

Укрінформ
Організатори глобальної кампанії за визволення заручників Кремля закликали всіх небайдужих долучитися до акції на підтримку політв’язня Володимира Балуха, який голодує вже 100 днів. 

Також закликали написати відповідні листи представникам російської влади.

Заклик розміщено на сторінці глобальної акції “Save Oleg Sentsov” у Facebook.

“Сьогодні, на 100 днів голодування Володимира Балуха, ми запускаємо акцію термінової допомоги. У кожній справі політв’язня за “колективним Путіним” ховаються конкретні виконавці, від рішення яких залежить багато важливих речей – як буде ставитися до політв’язня тюремна адміністрація, чи буде його вчасно відвідувати лікар, чи будуть на нього накладатися дисциплінарні стягнення за найменші порушення режиму тощо. Ми називаємо цих людей на ім’я та звертаємося до них персонально. Вони отримують листи від європарламентаріїв, членів національних парламентів, посадових осіб Ради Європи та ОБСЄ. Ми це зробимо”, - йдеться у повідомленні.

Ініціатори закликають усіх небайдужих долучитися до акції термінової допомоги Балуху.

Для участі в акції потрібно роздрукувати підготовлений шаблон листа, підписати його та відправити на вказані у тексті адреси

Для швидкості також можна продублювати листи електронною поштою на адресу інтернет-приймальні Генеральної прокуратури РФ, інтернет-приймальні Федеральної служби виконання покарань РФ, інтернет-приймальня уповноваженої з прав людини в РФ.

Читайте також: 100 днів голодування: кримські правозахисники закликають врятувати Балуха

В тексті листа міститься заклик забезпечити надання постійної кваліфікованої медичної допомоги Володимиру Балуху, а також надати доступ до нього незалежним медикам. Активісти також закликають провести оперативне, ретельне, незалежне і неупереджене розслідування свідчень Балуха про знущання і приниження за національною ознакою з боку начальника Роздольненського ІТТ капітана поліції Валерія Ткаченка та забезпечити йому доступ до ефективних засобів правового захисту. Крім того, в найкоротші терміни потрібно організувати спільний візит уповноваженої з прав людини в РФ та уповноваженого Верховної Ради з прав людини з метою перевірки умов утримання Балуха. В разі ж ухвалення обвинувального вироку активісти просять не етапувати Балуха за межі Криму, оскільки це становить серйозну загрозу для його життя.

Як відомо, "суд" у Криму визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також до штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4600 грн).

Читайте також: Москалькова закликала Сенцова і Балуха "обирати інші методи протесту"

Другу справу проти активіста порушено через заяви начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який стверджує, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - за прапор України, який знаходився на подвір'ї його будинку.

19 березня 2018 року Балух розпочав голодування. За кілька місяців він схуд на 30 кг. У нього почалися серйозні проблеми зі здоров'ям. Архієпископ Климент умовив Володимира включити до свого раціону кисіль і сухарі. Після цього адміністрація зняла його з обліку як голодувальника, і його перестав відвідувати лікар. Кілька днів тому Балух знову перейшов тільки на воду.

Після кількох місяців голодування та пресингу Балух повністю виснажений, а його стан близький до критичного.

15 червня йому викликали "швидку" до зали суду, який мав допитати його у новій кримінальній справі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-