ІМІ порахував, скільки у 2017-му судова влада порушувала права журналістів

ІМІ порахував, скільки у 2017-му судова влада порушувала права журналістів

Укрінформ
Інститут масової інформації за минулий рік зафіксував п'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової влади.

Про це розповіла експерт Інституту масової інформації Катерина Дячук на Другому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми спостерігаємо, що є певна позитивна тенденція щодо того, як порушуються права журналістів з боку представників судової влади. Якщо у 2015 році ми зафіксували 11 випадків, то за минулий рік їх було 5. Тобто така позитивна тенденція», - зазначила Дячук.

Серед порушень прав журналіста Дячук виокремила випадки щодо заборони аудіо запису під час відкритих судових засідань, що не передбачено законодавством.

Читайте також: ІМІ про "смерть" Бабченка: українські журналісти діяли професійно

«Є такі перешкоди, як, наприклад, заборона вести фото- та відеозйомку на портативну техніку. Ми спостерігали цю тенденцію минулого року. Журналісти посилалися на закон «Про судоустрій та статус суддів», а судді посилалися на процесуальні кодекси і говорили, що журналісти не мають права знімати», - повідомила експертка.

Як вона зауважила, загалом в ІМІ у 2017 році зафіксували понад 200 порушень, а до суду дійшли тільки 30 справ.

«Відповідно вироків взагалі дуже мало. Загалом, за минулий рік було 9 вироків по журналістських статтях», - додала Дячук.

Вона також звернулася з пропозицією до судів «виробити загальну практику щодо фото-та відео зйомки журналістом у суді», оскільки , наприклад, в одному регіоні судді дозволяють зйомку під час судового процесу на портативну техніку, а в іншому — ні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-