Справа про держзраду: екс-охоронець заявляє, що

Справа про держзраду: екс-охоронець заявляє, що "не помітив" вивезення майна

Укрінформ
Виїзд екс-президента Віктора Януковича з резиденції "Межигір'я" до Криму у лютому 2014 року був спланований заздалегідь.

Про це екс-охоронець Януковича Сергій Бернацький розповів під час допиту в Оболонському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"21 лютого покинув Межигір'я, щоб підготуватися до відрядження, про яке знав за тиждень і яке планувалося почати 22 числа: їхати збиралися у Харків, Донецьк і Крим. Але нам згодом подзвонили, і сказали, що виїзд переноситься на сьогодні, тобто вечір 21 лютого", - сказав Бернацький.

Він підтвердив, що з Межигір'я Янукович з охороною виїхали ввечері 21 лютого 2014 року, і що нібито він не бачив ніяких дій щодо вивезення майна на той момент.

За словами екс-охоронця, вони виїхали до Харкова і перед  приїздом туди нібито надійшла інформація про те, що радикально налаштовані особи наближаються до резиденції "Межигір'я", щоб захопити її.

Він також зазначив, що про те, що автомобіль іншого екс-охоронця Януковича Дмитра Іванцова обстріляли ввечері 21 лютого, вони дізналися тільки тоді, коли сам Іванцов приїхав до Харкова.

Він уточнив, що у Харкові Янукович спілкувався з тодішнім головою Харківської ОДА Михайлом Добкіним і тодішнім главою АП Андрієм Клюєвим.

За його словами, Янукович готувався до урочистостей в Палаці спорту, але візит реалізувати не вдалося.

Читайте також: Екс-депутат попросився свідчити у справі про держзраду Януковича

"Павленко повідомив, що на той день на 9:00 в залі вже знаходилися близько 200 осіб, і ніхто не міг сказати, хто конкретно ці люди. Павленко також сказав, що є інформація, що серед цих людей є особи, задача яких є ліквідація президента", - додав Бернацький.

Він також підтвердив, що коли літаки вилетіли з Харкова, надійшло повідомлення від співробітника "Украероруху" щодо того, щоб літак повертався до Харкова, і що це команда Олександра Турчинова.

Бернацький додав, що потім вони приземлилися у Донецьку, а згодом перемістилися до Криму, після чого Янукович вилетів з території півострова разом з частиною охорони.

Він додав, що під час подій Майдану Янукович перебував під посиленою охороною.

"Надходила оперативна інформація щодо загрози здоров'ю і життю Януковича", - додав екс-охоронець.

Він зазначив, що на початку протестних акцій нібито на дорогах організовувалися блокпости, які з часом все ближче переносилися на траси проїзду президента.

"Були спроби проникнути на територію резиденції, а також здійснювалися спроби зупинити кортеж президента. Була інформація про мінування, вона перевірялася", - уточнив Бернацький.

Як повідомлялося, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-