Освіта нацменшин: Ягланд нагадав, що знання державної у Європі - обов'язок

Освіта нацменшин: Ягланд нагадав, що знання державної у Європі - обов'язок

Укрінформ
Україні слід продовжувати виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо закону про освіту, зокрема через всеосяжний та політично нейтральний процес із залученням представників національних меншин.

Про це генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд сказав у виступі на конференції "Національні меншини та мови меншин у змінюваній Європі", присвяченій 20-річчю Рамкової конвенції про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов та мов меншин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потрібно продовжувати виконувати рекомендації Комісії  щодо Закону про освіту та проекту закону про загальну середню освіту. Це слід зробити через всеосяжний та політично нейтральний процес із залученням представників національних меншин", - сказав Ягланд стосовно ситуації із законом про освіту в Україні.

Він привітав те, що українське керівництво передало закон на розгляд Венеціанської комісії, та наголосив, що нацменшини, на рівні забезпечення достатнього володіння та використання власних мов, повинні володіти державною мовою. 

«Звичайно, меншини в Європі повинні вільно володіти державною мовою. Це є основним для їхньої участі в суспільстві, і уряд повинен сприяти їхньому навчанню. Але, в рівній мірі, держава повинна забезпечити право і здатність людей широко використовувати свою рідну мову, зокрема в деяких офіційних обмінах. Таким чином, культурні меншини можуть процвітати, їхні громади отримають поважне ставлення, а їхні права будуть захищені», - заявив генсек РЄ.

За його словами, сьогодні приблизно кожен із семи європейців самовизначає себе як представника національної або мовної меншини, при цьому багато хто з них знаходиться в «політичних гарячих точках», де можуть викликати напруження старі неузгодження або нові розбіжності. 

Читайте також: Політв'язні Кремля: Геращенко та Ар'єв звернулися до Ягланда

«У таких ситуаціях завжди існує потенціал для зловживань правами меншин, або страх, сприйняття або твердження про те, що воно відбувається», - вказав Ягланд.

Як відомо, 25 вересня минулого року Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість низки країн. Президент доручив провести консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Комісія рекомендувала відредагувати статтю 7 та зробити її більш збалансованою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-