Берлін долучився до акції #SaveOlegSentsov

Берлін долучився до акції #SaveOlegSentsov

Фото
Укрінформ
Активісти в столиці ФРН у суботу приєдналися до всесвітньої акції на підтримку Олега Сенцова - #SaveOlegSentsov #LetMyPeopleGo.

У другій половині дня на Потсдамерплац зібралося близько 120 людей, передає кореспондент Укрінформу. Ця акція стала чи не наймасовішою, що критикує російську владу для Берліна.

"Ми хотіли привернути увагу німецького суспільства до проблеми українських політичних в'язнів у Росії, привернути увагу ЗМІ”, - розповіла агентству ініціатор і координатор акції Катерина Блажейчук.

Учасники акції також звернулися із закликом, щоб тема порушення Росією прав людини була включена до порядку денного наступного саміту Великої Сімки в Канаді, щоби учасники G7 виступили з заявою до Росії із вимогою звільнення політв'язнів. Європейські парламенти мають чинити тиск на Москву, каже Блажейчук. Вона обіцяє проводити подібні акції й надалі, щоби ці вимоги були втіленні в життя, і всі політичні в'язні були звільнені.

Волонтери, одягнені у чорне, сиділи на землі утворивши трикутник і тримаючи імена політичних в'язнів. Першим сидів учасник акції з табличкою “Олег Сенцов”. Активісти тримали в руках годинники, які символізують плин часу: коли в'язні починають голодувати, час значить дуже багато.

Також учасники акції висловили побажання до німців - говорити зі своїми депутатами, яких вони обирали, запитувати, що вони роблять заради звільнення політичних заручників. "Якщо люди будуть ставити такі запитання, то в німецькому політикумі буде відчуття, що ця тема важлива", - каже український активіст Олександр Снідалов.

Окрім того, до громадянського суспільства Німеччини зробили заклик підтримати гасло "На чемпіонаті світу з футболу в Росії я вболіваю за політв'язнів".

Активно долучилися до суботньої акції росіяни, учасники Форуму російськомовних європейців. “У нас не так багато часу, щоби врятувати Сенцова. Ми всі маємо зробити щось, аби вплинути на ситуацію”, - сказав голова Форуму Ігор Ейдман.

Берлін долучився до акції #SaveOlegSentsov / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Він наголосив, що з боку німецької влади, інших західних країн у цьому питанні немає достатньої наполегливості. Раніше, приміром, у радянські часи, до теми захисту політв'язнів долучалося набагато більше людей, приділялося більше уваги: проблема прав людини порушувалася під час усіх переговорів керівників західних держав з радянськими посадовцями, і це приносило результат – СРСР вимушений був відпускати політв'язнів, міняти їх на шпигунів тощо. “Необхідно вимагати від німецьких політиків більшої наполегливості у відстоювання прав політичних в'язнів”, -  переконаний Ейдман.

У ході заходу виникла ідея проводити хоч і не масштабні, але регулярні пікети біля відомства канцлера.

Читайте також: #SaveOlegSentsov: по всьому світу проходять акції на підтримку в'язнів Кремля

Зокрема, планується провести пікет вже за кілька днів, коли в Берліні буде зустріч голів МЗС країн Норманської четвірки. Наступний – з нагоди відкриття ЧС-2018 з футболу.

Нагадаємо, днями українські активісти відправили відкритого листа канцлеру ФРН Ангелі Меркель з вимогою сприяти звільненню Сенцова та решти 63 українських політичних заручників Кремля.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-