Кому українці довірили би відбір антикорупційних суддів

Кому українці довірили би відбір антикорупційних суддів

Опитування
Укрінформ
47,6% українців вважають, що входити у конкурсну комісію та формувати Антикорупційний суд мають представники від антикорупційних громадських організацій.

Про це свідчать передані Укрінформу результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Також 38,3% опитаних довіряють експертам із західних країн.

Водночас готові доручити формування цього органу народним депутатам лише 12,8%, суддям від органів судового самоврядування - 9,3%, представникам Президента - 5,5%.

Не змогли відповісти - 24,8%, а 2,5% - довіряють іншим.

Перевагу представникам антикорупційних органів та західним експертам у формуванні цього суду віддають виборці всіх політичних сил усіх регіонів України.

Серед опитаних Фондом «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова українців 38,5% не бачать жодної інстанції, яка б активно боролася з корупцією в Україні.

Решта опитаних активних борців з корупцією вбачає у ЗМІ, журналістах - 25,7%, антикорупційних громадських організаціях - 18,2%.

Далі йдуть Національне антикорупційне бюро - 11,4%, населення - 10,5%, окремі політики, громадські діячі - 10%, країни Заходу - 6%.

Окрім того, усього 5,4% назвали Службу безпеки України, 4,8% - Спеціальну антикорупційну прокуратуру, Національне агентство запобігання корупції  - 4,1%, Генеральну прокуратуру - 3,9%, Президента - 3,5%, поліцію - 2,6%, уряд, міністерства - 2%, Верховну Раду - 1,7%, владу на місцях - 1,5%, суди - 1,4%.

При цьому роботу НАБУ вважають якісною 14,5%, СБУ - 12,6%, ГПУ - 8,5%, НАЗК - 6,3%, САП - 6,1, судів - 3,8% опитаних.

Серед чинників, які, на думку громадян, найбільше заважають НАБУ добре виконувати свою роботу, в першу чергу було зазначено відсутність у влади політичної волі боротися із корупцією - 44%, ще 33% назвали недоліки законодавства, 21% - спротив інших правоохоронних органів.

Опитування проводилося з19 по 25 травня в усіх регіонах за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 березня ухвалила в першому читанні президентський законопроект № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд».

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії. 

Читайте також: Антикорупційний суд: Венеціанська комісія проводить переговори з Києвом

До другого читання депутати внесли майже 2 тис. поправок до законопроекту про Антикорупційний суд. Минулого тижня пленарного тижня парламент розглянув 1072 із 1974 правок до законопроекту “Про Вищий антикорупційний суд”. 

В Адміністрації Президента розраховують на ухвалення Верховною Радою закону про Антикорупційний суд наступного пленарного тижня, що розпочнеться 5 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-