Луценко розповів, як про спецоперацію з Бабченком повідомили Порошенку

Луценко розповів, як про спецоперацію з Бабченком повідомили Порошенку

Відео
Укрінформ
В Україні не більше 10 осіб знали про проведення спецоперації з інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в ефірі телеканалу “1+1”.

"До десяти осіб в державі знали про проведення цієї операції. Але я не буду коментувати, хто знав у сім'ї Бабченка, а вважаю, що його прохання про те, щоб члени його сім'ї не були об'єктом таких розмов, є "по-людськи" зрозумілим. Про операцію знало керівництво, знали члени слідчої, оперативної, прокурорської групи, але мусили ще знати двоє санітарів, які везли людину з пульсом, але під простирадлом як вбитого", - заявив Луценко.

Водночас генпрокурор додав, що про операцію не знали ті санітари, які ніч перебували у моргу, куди доставили журналіста. 

Луценко також стверджує, що Президент Петро Порошенко про операцію дізнався на фінальному етапі "як глава держави для того, щоб відразу після завершення спецоперації знати що відповідати своїм колегам", а Прем'єр-міністр Вододимир Гройсман, в свою чергу, не був попереджений.

Читайте також: Луценко і Грицак зустрінуться з послами G7 у справі Бабченка

"Ми провокували не людей в інтернеті, не українських громадян і навіть не Володимира Борисовича Гройсмана. Наша провокація була спрямована на те, щоб спонукати організатора дати нам більше інформації Я, звичайно, мушу вибачитись перед усіма, хто стільки емоцій мав за ту добу щодо Аркадія, але зрозумійте, завдяки цьому ми маємо список", - зазначив Луценко.

Він також повідомив, що наразі СБУ володіє списком, отриманим від підозрюваного в організації вбивства російського журналіста Бабченка Бориса Германа, із 30 потенційними жертвами, на яких планувався замах.

Зокрема, генпрокурор згадав, що серед фігурантів такого списку був один з активістів Євромайдану в Одесі та колишній офіцер ФСБ Росії, який втік з Росії і проживає на території України.

"Коли йдеться про життя 27 осіб, бо трьох ми вже на той момент знали, інсценування вбивства було абсолютно виправданим кроком, яким користуються у багатьох країнах світу і в нашій зокрема", - додав генпрокурор.

Як повідомлялося, 29 травня правоохоронці заявили, що 41-річний журналіст Аркадій Бабченко смертельно поранений на порозі свого будинку в Києві. За фактом вбивства журналіста було відкрито кримінальне провадження.

У середу, 30 травня, з'ясувалося, що Бабченко живий. Голова СБУ Василь Грицак заявив, що російські спецслужби замовили вбивство журналіста, а СБУ провела спецоперацію і зірвала замах, інсценувавши злочин. Під час проведення спецоперації співробітники спецслужби затримали в Києві організатора вбивства журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-