У Києві презентували збірку історій, написаних сучасними дітьми війни

У Києві презентували збірку історій, написаних сучасними дітьми війни

Укрінформ
В Києві презентували збірник життєвих історій "(Не) дитячий погляд на війну", написаних сучасними дітьми війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сама книжка "(Не)дитячий погляд війну" - це узагальнення всього досвіду, який ми здобули від цих дітей. Власне, ця книга була надрукована три дні тому. Наскільки нам відомо, це вперше на теренах України, коли мова йде про те, що самі новочасні діти війни написали історії свого життя. Ми заохотили дітей до участі, це став шикарний досвід долучитись як співавтор такого видання. Багато з дітей, на щастя, відгукнулось", - розповів на презентації редактор-упорядник книги Тарас Олексин.

Як зазначив Олексин, свої історії писали учасники програми "Інтеграція через діалог", в рамках якої надавалась освітня, психологічна та інтеграційна допомога дітям, які постраждали від збройного конфлікту в Україні та від анексії Криму.

Життєві історії у книзі склалися у сім окремих розділів - роздуми "Якби не війна", а також розповіді дітей вимушених переселенців, дітей, що проживають на окупованій території, дітей із "сірої зони", дітей воїнів АТО, а також дітей-волонтерів та історії про досвід дітей з мирних регіонів.

"Навіть обкладинка створена однією з учасниць нашого проекту, яка зараз є студенткою другого курсу у Харкові. І можна без перебільшення говорити про те, що на 99% книгу зробили саме діти",  - відмітив редактор-упорядник.

Читайте також: Діти загиблих героїв АТО з Волині отримали велосипеди від українців Швейцарії

Всього у книгу увійшло 111 історій, деякі діти є авторами кількох дописів до збірника.

"Особисто я раніше не ділилась ні з ким, звідки я приїхала, для мене статус переселенця був, знаєте, як пляма назавжди. Я не хотіла, щоб про це знали, оскільки вважаю себе громадянином України, а ніяким не переселенцем. І коли друзі мене спонукали взяти участь у проекті, напевно тільки тоді я зрозуміла, що важливо знати людям про те, що там відбувається. Треба, щоб люди зрозуміли, що ми не бажаємо зла, що не всі люди звідти погані, і саме такі речі дають нам можливість заговорити. Але заговорити не для того, щоб нас пожаліли, а щоб про це все знали", - розповіла одна з авторів збірника Ася Радько.

Видання надруковано накладом в тисячу примірників і, за словами організаторів проекту, книга "(Не) дитячий погляд на війну" згодом буде представлена і в інших містах України та буде розповсюджуватись на безоплатній основі у навчальні та культурні заклади по всій країні, в першу чергу - на прифронтових територіях.

Книга видана в рамках проекту "Інтеграція через діалог" за ініціативи Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова доба", за підтримки Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-