ВРП проситиме Генпрокуратуру перевірити втручання у діяльність київської судді

ВРП проситиме Генпрокуратуру перевірити втручання у діяльність київської судді

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернеться до Генеральної прокуратури за фактом втручання у діяльність судді Київського апеляційного господарського суду Людмили Кропивної.

Відповідне рішення ВРП ухвалила на засіданні в середу, інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

"Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 березня 2018 року за фактами втручання в діяльність судді Київського апеляційного господарського суду Кропивної Людмили Володимирівни", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до ВРП надійшло звернення судді Київського апеляційного господарського суду Кропивної про втручання в її професійну діяльність.

Суддя повідомляє, що ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 19 січня 2018 року колегією суддів відкрито апеляційне провадження за скаргою ПАТ "Смілянський машинобудівний завод" на рішення господарського суду Черкаської області за позовом Наталії Шалигіної про визнання рішень недійсними, а 15 лютого 2018 року адвокат Шалигіної подав заяву про відвід зазначеної колегії суддів.

Зокрема, заявник вказав, що складом суду 30 листопада 2017 року було прийнято ухвалу про повернення апеляційної скарги ПАТ "Смілянський машинобудівний завод" на рішення господарського суду Черкаської області.

При цьому представник позивача повідомив, що "апеляційна скарга не випадково повторно надійшла на розгляд вказаної колегії суддів, оскільки заступник голови суду зацікавлений в розгляді справи з прийняттям рішення на користь позивача і надав вказівку суддям щодо прийняття рішення на користь позивача".

Суд відхилив таку заяву через поширення недостовірної інформації стосовно колегії суддів та заступника голови Київського апеляційного господарського суду у наведених заявником мотивах.

Втім 15 березня 2018 року адвокатом удруге заявлено відвід уже головуючому судді Кропивній.

У заяві адвокат вказує, що нібито 14 березня 2018 року позивачка Шалигіна повідомила керівництво ПАТ "Смілянський машинобудівний завод" про наявність у неї "дружніх та фінансових відносин" із суддею Кропивною, що забезпечує їй як позивачу перемогу в суді.

За твердженням адвоката, повідомлення Шалигіної надійшло на електронну пошту заводу, додатком до якого була квитанція про відкриття банківського рахунку на ім'я судді Кропивної та поповнення рахунку на 3000 гривень.

Таким чином, суддя вважає, що у такий спосіб невідомі особи намагаються дискредитувати її як суддю і вплинути у незаконний спосіб на здійснення правосуддя.

Читайте також: ВРП звільнила суддю, який ухвалив умовний вирок Крисіну

При цьому Кропивна стверджує, що не знайома і не перебуває у будь-яких зв'язках із Шалигіною та не має відношення до відкриття банківського рахунку.

Суддя подала відповідну заяву до правоохоронних органів.

У відповідь на запити члена ВРП Володимира Говорухи повідомлено, що 16 березня 2018 року Шевченківським управлінням поліції Головного управління Нацполіції України в м. Києві внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, щодо втручання в діяльність судді Кропивної з метою перешкоджання виконанню нею службових обов'язків.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді Київського апеляційного господарського суду здійснюється Київською місцевою прокуратурою № 10, а досудове розслідування проводиться слідчим відділом Шевченківського УП ГУ НП України в м. Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-