Польські археологи заявляють, що в Грушовичах немає останків вояків УПА

Польські археологи заявляють, що в Грушовичах немає останків вояків УПА

Укрінформ
Археологічні розкопки під колишнім пам'ятником УПА на кладовищі у Грушовичах поблизу Перемишля не виявили в цьому місці ознак поховання членів УПА.

Про це у понеділок повідомила представниця бюро пошуку й ідентифікації Інституту національної пам'яті (ІНП) Польщі Анна Шельонг, повідомляє Dzieje.pl.

“Проведені археологічні й судово-медичні дослідження не дали підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника, який прославляє УПА, виявлено могили членів цієї української формації”, - повідомила Шельонг.

Раніше представники української сторони на розкопках у Грушовичах інформували, що виявлено деталі, які можуть свідчити про поховання в цьому місті саме вояків УПА. Про це могли свідчити поховання кількох тіл на нетиповій глибині — одного метра, характер пошкоджень чашки черепу та знайдений біля людських останків гудзик від німецької натільної білизни, яку носили вояки УПА.

Читайте також: Археологи знайшли в Грушовичах ознаки поховання вояків УПА

Раніше заступник голови ІНП Польщі Кшиштоф Швагжик заявляв, що у випадку виявлення людських останків їх буде досліджено і перепоховано зі встановленням надмогильного пам'ятника. Натомість, якщо в цьому місці польські спеціалісти нічого не знайдуть, то пам'ятник не встановлюватиметься. Швагжик зазначив, що у первинному вигляді пам'ятник воякам УПА, який існував до квітня 2017 року, не відновлюватиметься.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-