В Україні квас нагадує колу, а пиво, майте на увазі, міцніше

В Україні квас нагадує колу, а пиво, майте на увазі, міцніше

Укрінформ
Що радять подивитися, чим себе зайняти та про що офіційно попереджають своїх вболівальників команди-фіналісти Ліги Чемпіонів

Попереджений – значить захищений. Обидві команди-фіналісти ЛЧ – футбольні клуби “Ліверпуль” та “Реал”, напередодні приїзду своїх вболівальників до України докладно проінформували, куди ж ті, насправді, їдуть і що їх тут чекає. Відповідні настанови, корисні поради дали також органи влади – про міграційні правила, транспортну логістику, особливості місцевого законодавства, необхідні контакти на випадок форс-мажорів і таке інше. Усе як належить, коли дбайливі опікуни виряджають свої “чад” у подорож. УЕФА навіть підказав географію маршруту, мовляв, від Лондона і Мадрида до Києва близько 2,5-3,0 тисяч кілометрів, і він знаходиться “практично посередині між Нью-Йорком і Шанхаєм” (тобто, десь у Європі). Якщо коротко охарактеризувати путівники, що склали для своїх вболівальників футбольні клуби, то можна зробити висновок, що із берегів Туманного Альбіону та з-за Піренеїв наш Київ виглядає досить привабливо – тональність замальовок про нашу столицю і країну в цілому дуже доброзичлива. Судіть самі...

YePHiriBcbKe or Chernigivske – нове слово у співдружності націй

За словами авторів британського путівника, українська столиця, безумовно, – мальовниче та цікаве місто з багатою історією. Воно щедре, безпечне та веселе. Тут надзвичайно широкий вибір місць для того, щоб смачно поїсти та попити і добре погуляти. Бари та клуби в центральній частині міста гостинно відкриті 24 години на добу. Особливо багато барів, ресторанів та кафе розміщено в сусідньому з центральним районом, найбільш богемному (саме так на думку британців) Подолі.

Найпопулярнішим київським фастфудом є перепічка – особлива сосиска в тісті. Укладачі путівників попереджують, що її продають в єдиному місці на розі Хрещатика та вулиці Богдана Хмельницького. Де саме – можна легко визначити по величезній черзі. Однак пишуть, що черга рухається швидко, оскільки перепічку також досить швидко видають з віконечка кіоску. Як альтернатива, можна спробувати знамениті київські пиріжки – запечену булочку, наповнену різноманітними начинками.

Квас є популярним безалкогольним напоєм і трохи нагадує колу. Горілка є найпоширенішим алкогольним напоєм в країні, а найпопулярніше пиво – “Чернігівське”. Дозволимо собі дослівно процитувати мовою оригіналу цей уривок інформаційного листка для вболівальників: “Horilka, known as Ukrainian vodka, is the most common alcoholic drink (40 per cent) in the country, while the most popular beer Чернігівське (YePHiriBcbKe or Chernigivske) comes in many varieties, from light (4.4 per cent) to strong (7.5 per cent)”. Одним словом, бренд-менеджери української торгової марки мають гордитися – британці про неї добре знають і усіляко рекомендують. “Місцеві алкогольні напої переважно міцніші, ніж у Великобританії, тому враховуйте це”, – в свою чергу попереджують британські урядовці.

Окрім історично-туристичних пам’яток Києва (102-метрова статуя Матері-Батьківщини, 96-метрова Велика дзвіниця Печерської Лаври, з вражаючими оглядовими майданчиками, комплекси древніх церков тощо), футбольним туристам рекомендують відвідати наш Гідропарк. У рекомендаціях йдеться: “Опинившись на острові Hidropark, ви зможете дослідити численні пляжі та насолодитися різноманітними закусками в барах та кафе. Тут є кілька безкоштовних пляжів, таких як "Дитячий" (нагадаємо, це той, що полюбляють київські бабусі-топлес – Авт.), "Молодіжний" та пляж "Венеція", а також ряд приватних пляжних клубів”.

Про Андріївський узвіз розповідають, що ця 720-метрова монументальна вулиця з'єднує верхню і нижню частину старого міста Києва та “наповнена художниками, майстрами, що продають картини, цікаві прикраси та сувеніри” (отут путівники трохи помиляються – сьогодні Андріївський узвіз спорожнів в очікуванні чергової реконструкції – Авт.).

Поїздки до України в цілому безпечні, вважають на Заході, проте британський уряд попередив власних громадян про те, що “...в Києві були випадки насильницьких нападів на іноземців, і деякі з них, можливо, з расових мотивів, тому завжди будьте обережні та пильні. І, усвідомлюючи поточну політичну ситуацію, зокрема напругу між Україною та Росією (війна на Донбасі це у них напругою називається – Авт.), уникайте будь-яких дій, які можуть спровокувати агресивну реакцію”. А також повідомляють, що пересування містом, тротуарами, навіть на головних дорогах, важко подолати людям з обмеженими можливостями. Доступ до громадського транспорту для них також ускладнений (соромно, але ніде правди діти. – Авт.).

Український розмовник, на думку футбольних функціонерів має виглядати так:

Hello Привіт pree-vee'-t
How are you? Як справи? yak spra'-vee
Please Будь ласка bood la'-skah
Thank you Дякую dja-ku'-yu
Goodbye До побачення doh po-bah'-chen-ya
Where is the stadium? Де знаходиться стадіон? de zna-kho'-dee-tsja sta-dee-on'
Who do you think is going to win? Як гадаєш, хто виграє? yak ga-dah'-jesh khto vy'-ghra-ye
Goal! Гол! Ghol

Здається, до розмовника більше нічого додати. А й правда! Головне, кажуть, щоб язик до Києва довів..

І гроші тут хороші

Вболівальники “Ліверпулю” та “Реалу” відтепер також знають, що долари США та євро в Україні – це найпопулярніші валюти для обміну. У громадян Іспанії та інших країн Євросоюзу процедура обміну не викличе утруднень. А от обмін фунтів стерлінгів, з якими приїдуть в Україну піддані королеви Британії, може бути обмежений. Банкноти Шотландії та Північної Ірландії взагалі до обміну не приймаються. “Банкомати доступні, і в Києві широко використовуються кредитні картки”, – повідомляють путівники. Що ж, в сучасній європейській столиці інакше не може бути.

До речі, на відміну від цін на житло, курси долара, євро та фунта напередодні фіналу ЛЧ ведуть себе більш ніж чемно – вони плавно спустилися в очікуванні напливу валютної готівки від вболівальників. Для іноземних гостей ситуація не дуже вигідна, бо за одиницю їхніх грошей дають менше гривень, які тут можна потратити. А от для українських банкірів зараз настав зручний момент трохи дешевше поповнити свої готівкові запаси. Відповідно, пересічні українці теж можуть поповнити свої валютні “резерви” за вигідним курсом.

Як переконався кореспондент Укрінформ, у столичних обмінниках центральної частини міста достатньо гривні для обміну, а готівковий курс знаходиться в межах, близьких до міжбанківського. “Футбольні вболівальники, які приїхали на фінал Ліги чемпіонів, активно здають валюту, чим фінансисти і користуються, скуповуючи валюту через обмінки та продаючи її на міжбанку”, – зауважили фінансові аналітики Minfin.ua У переддень фіналу ЛЧ, долар банкіри купують по 25,8-25,9 грн/долар, євро – по 30,3-30,5 грн/євро, а фунт стерлінгів (його обмінюють в окремих обмінниках) коштує 33,9-34,2 грн/фунт.

Отже, Хрещатиком лунають запальні фанатські пісні та речівки, ллється рікою міцне українське пиво, розквітають усмішки – футбольне свято наближається!..

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-