29 травня: народний календар і астровісник

29 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Федота-дуболиста; як у давнину проходили конкурси краси і не піддаємося на чари повного Місяця. 

Колись давно Зелені свята тривали цілий тиждень, який називали зеленими святками. Кожен день був сповнений певними обрядодіями і мав свою назву. Серед найвідоміших – обряд «водити Тополю» (це на Полтавщині, а на Чернігівщині – «водити Вербу», на Поліссі – «водити Куста»), коли дівчата обирали з-поміж себе «Тополю» – найкрасивішу дівчину. Вона мала ходити з піднятими над головою руками. Для зручності їх прив’язували до двох палиць, прикрашали стрічками, намистом та хустинами. Обличчя, щоб не впізнати, закривали віночками, а стан – різнокольоровими плахтами. Під супровід пісень гурт обходив односельців. Господарі, до яких заходила віншувати «Тополя», щедро віддячували дівчатам. Після цього усі йшли в поле «розбирати Тополю».

Церква цього дня згадує преподобного Феодора Освяченого. У Києві на Лук’янівці (вулиця Овруцька) існувала велика красива церква Феодора Освяченого, збудована в 1873 році, але її по-варварськи зруйнували в 1935.

В народі Феодора називали Федотом. Останнім деревом, яке розпускалося на території України був дуб, тож коли на Федота на дубі з’являлося листя – це віщувало стале тепло.

З іменинами вітайте Федора, Олександра, Георгія.

Сьогодні 14-ий і 15-ий місячні дні. О 17:20 – повня у Стрільці. Треба бути дуже уважним і обережним: вдома, на роботі, в дорозі. Слідкуйте за словами і емоціями. Нині ліпше відпочивати, до того ж, провести певний час на самоті. Захищайте себе молитвами, не піддавайтеся спокусам. Енергії достатньо, але вона надзвичайно потужна, можна сказати – некерована. Ця повня стосуватиметься чогось нового, більш цікавого і більш перспективного ніж було дотепер у нашому житті. До того ж, сьогодні Меркурій перейде в знак Близнюків, що позначиться на міжособових стосунках, усіх сферах комунікації та роботі з інформацією. Тож варто очікувати, сподіватися і варто бути готовим до змін, адже бджола не залітає в закриту квітку.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1918 році: +1,9; а найтеплішим у 1924 -  +31,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-