Супрун розповіла, чим небезпечне м'ясо

Супрун розповіла, чим небезпечне м'ясо "на антибіотиках"

Укрінформ
Використання в тваринництві антибіотиків провокує ризик появи стійких до цих препаратів бактерій.

Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Зазвичай, коли м’ясо тварини, що вживала антибіотики, потрапляє до продажу, там лишаються вже залишки, або уламки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м’яса - смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій пічці та запікання. Тому загрозу передусім становлять не антибіотики у м’ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а отже від хвороб, які вони спричиняють, вилікуватися дуже важко", - написала Супрун.

Супрун зазначила, що використання антибіотиків на фермах досить поширене. Їх дають тваринам не тільки для лікування інфекцій, а й для профілактики та покращення їх росту.  

"Антибіотики можуть бути присутніми в м'ясі. Якщо їх понад нормою, то вони порушують кишкову мікрофлору чи викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини із сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків мають припинити за кілька днів до забою, і тоді їхній вміст в м'ясі мінімізований", - заначила Супрун. 

Втім, ризик формування стійких бактерій до препаратів може залишатися через надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають “про всяк випадок”), застосування “людських” антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.

Читайте також: Супрун розповіла, як покращити ефект від кави

"Стійкі бактерії поширюються від тварин до працівників ферм, із гноєм і стічними водами - на поля, городину, в річки. Ці стійкі бактерії здатні передавати власні гени іншим бактеріям. Так гени стійкості до антибіотиків “тікають” з ферми - у великий світ, і поширюються навіть серед шкідливих для людини бактерій. Коли збудник хвороби має гени стійкості до певного антибіотика, тоді ним вже неможливо спинити інфекцію, і потрібно добирати інший препарат. Наразі існують бактерії із множинною стійкістю до антибіотиків, наприклад, збудники пневмонії та туберкульозу. Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться в часи, коли хвороби, які ми здавалося б вже побороли, знов забиратимуть мільйони життів", - наголосила очільниця МОЗ.

Щоб захиститись від харчових стійких до антибіотиків інфекцій Супрун дала декілька порад:

- Готуйте м’ясо до повної готовності.

- Мийте руки після контакту із сирими м’ясом, птицею чи морепродуктами. Мийте також все кухонне приладдя.

- Охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку - протягом однієї години.

- Відокремлюйте сире м’ясо, яйця та рибу від інших продуктів.

- Використовуйте різні дошки для продуктів, що їдять сирими, та м’яса і риби.

- Мийте руки після контакту із тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями.

- Повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-