Усиновленими можуть бути не більше 5% вихованців інтернатів - Кулеба

Усиновленими можуть бути не більше 5% вихованців інтернатів - Кулеба

Укрінформ
В інтернатних закладах України виховується 106 тис. 700 дітей, з них лише 8 174 мають статус сироти, і лише не більше 5 тисяч можуть бути всиновлені.

Про це на семінарі, присвяченому питанням деінституціоналізації інтернатних закладів сказав Уповноважений Президента з прав дітей Микола Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кількість дітей в інтернатних закладах з 2016 по 2018 роки зросла зі 105 783 до 106 700. Я хочу розвінчати міф, що в інтернатах лише діти-сироти: зі 106 тисяч лише 8174 діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Навіть серед них є до 2,5-3 тисяч дітей, які влаштовані в інтернат уже з сімейної форми виховання. Тобто вони, маючи статус сироти, були або під опікою, або в прийомній родині, або в дитячому будинку сімейного типу, вони були влаштовані в сім'ю, і сім'я з тих чи інших причин віддала їх в інтернат на виховання. Тому серед цих 8 тисяч не більше 5 тисяч дітей, які можуть бути всиновлені, всі інші мають сім'ю", - сказав Кулеба.

За словами Уповноваженого президента, причини, з яких діти потрапляють до інтернатних закладів, можуть бути різні. Це і неспроможність родин утримувати дітей, і неблагополучна ситуація в самій родині, позбавлення батьків батьківських прав, банальне небажання батьків займатися дитиною, на яку держава припинила виплати, а також політика адміністрацій деяких інтернатних закладів, які вмовляють сім'ї влаштувати дітей до інтернату, мотивуючи це тим, що дитина буде на повному державному забезпеченні.

Втім, за цифрами, які навів Кулеба, у 2018 році на утримання однієї дитини в інтернатному закладі держава в день витрачає 41 грн, що становить 19% від загальної суми фінансування. З цих 41 грн - 26 грн йде харчування, 12 грн - ліки, 3 грн - одяг та взуття.

На сьогдні Україна витрачає на утримання інтернатних закладів більше 8 млрд грн на рік, у 2016 році - ця цифра становила 7 млрд, у 2017 році - 8,5 млрд грн. 80% від цієї суми, за словами Кулеби, йде на утримання будівель інтернатів та на заробітну плату співробітникам. Лише 54% з них - це медичні та педагогічні працівники.

В Україні триває реформування інституційного догляду та виховання дітей згідно з Національною стратегією, яка була затверджена урядом у серпні 2017 року і впроваджуватиметься до 2026 року.

Для дітей, що залишилися без батьківського піклування, створюються прийомні сім'ї або дитячі будинки сімейного типу.

Читайте також: Кулеба "дожив до історичного дня": Україна дала гроші Раді Європи

Відповідно до стратегії в державних інституціях до 2026 року має бути менше 0,5%дітей від загальної кількості дитячого населення. На сьогодні це 1,5%, що в кілька разів перевищує аналогічні показники в країнах ЄС. Так, в одному інтернаті в Україні може жити від 100 до 300 дітей. В таких країнах, як Австрія, Норвегія, Польща, Болгарія, Румунія в інтернатних закладах живе від 0,1% - до 0,5% дитячого населення країни, або по 6-12 дітей в одному закладі.

В Україні налічується понад 700 інтернатних закладів для дітей: 38 у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров'я, 563 - у підпорядкуванні Міністерства освіти та науки, 117 закладів - у підпорядкуванні Міністерства соціальної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-