Кабмін ініціює перехід до нових моделей в управлінні науковою сферою

Кабмін ініціює перехід до нових моделей в управлінні науковою сферою

Укрінформ
Реформа науки має стати однією з передумов технологічного розвитку України та основою подальшого прогресу.

Про це йдеться у привітанні Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана до Дня науки.

"Уряд, розуміючи необхідність кардинальних якісних змін, ініціює поступовий перехід до нових моделей в управлінні науковою сферою, запровадження сучасної системи фінансування та адміністрування науки. На сьогодні важливим є врахування принципів і вимог Європейської хартії дослідників та Кодексу працевлаштування наукових працівників, належне ставлення вчених до провадження наукової діяльності, створення умов праці для молодих фахівців, інституційна підтримка мобільності науковців, поширення проектного підходу в наукових розробках", - зазначив Гройсман.

Він зауважив, що українська наука має значні традиції, однак протягом останніх десятиліть хронічне недофінансування, відсутність далекоглядної державної політики, безвідповідальність, імітація наукової діяльності та корупція призвели до стагнації наукових пошуків і розробок, а найгірше - до катастрофічного відпливу молодих кадрів за кордон.

Читайте також: Гімназії та ліцеї мають приймати першокласників без конкурсів - МОН

У цьому контексті глава уряду акцентував, що реформа науки має стати однією з передумов технологічного розвитку України та основою подальшого прогресу.

"Тому уряд, спираючись на економічні можливості, поступово збільшує обсяг фінансування науки. Безвідповідальне ставлення до вітчизняної науки має назавжди залишитися в минулому, адже Україна має чимало яскравих дослідників, які здатні розвивати науку на світовому рівні", - підкреслив Прем'єр-міністр.

День науки відзначається в Україні щороку у третю суботу травня. Професійне свято працівників науки встановлено «на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України» згідно з Указом Президента від 14 лютого 1997 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-