Гімназії та ліцеї мають приймати першокласників без конкурсів - МОН

Гімназії та ліцеї мають приймати першокласників без конкурсів - МОН

Укрінформ
Міністерство освіти і науки надало роз’яснення щодо зарахування учнів до 1-х, 5-х та 10-х класів до спеціалізованих шкіл (класів) з поглибленим вивченням окремих предметів, гімназій, ліцеїв, колегіумів державної та комунальної форми власності.

Відповідний лист-роз'яснення надіслано директорам закладів загальної середньої освіти, працівникам органів управління освітою місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба МОН.

Так, у міністерстві наголошують, що зарахування дітей до 1-х класів зазначених вище закладів І-ІІІ ступенів здійснюється без проведення конкурсу та згідно з процедурами, визначеними Порядком зарахування.

Зарахування до 5-х класів таких закладів відбувається на загальних засадах шляхом переведення учнів з 4-го класу. У разі появи вільних місць зарахування на них відбувається таким чином: до початку навчального року зараховуються діти, які проживають на території обслуговування, а під час навчального року – у порядку надходження заяв, йдеться у роз'ясненні. 

Читайте також: 12 років у школі: МОН готується змінити закон про середню освіту

Якщо ж ці заклади освіти II або ІІ-ІІІ ступенів (тобто не мають у своєму складі початкової школи), то зарахування до 5-х класів відбувається за результатами конкурсного відбору за умови, що кількість поданих заяв станом на 31 травня перевищує загальну кількість наявних місць в класі (класах), пояснили в Міносвіти. 

Зарахування до 10-х класів відбувається за результатами конкурсного відбору за умови, що кількість поданих станом на 31 травня заяв перевищує загальну кількість місць у десятому класі (десятих класах) закладу освіти, наголосили в міністерстві.

Як повідомлялося, раніше на сайті МОН було оприлюднено зареєстрований в Міністерстві юстиції України порядок зарахування до 1-го класу. 

Відтепер для вступу у перший клас першокласників не будуть змушувати проходити конкурси на перевірку знань (як передбачалося раніше). Також, згідно з документом, дитина має має право навчатися у закладі освіти, на території обслуговування якого вона проживає, і школа не має право відмовити їй у зарахуванні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-