Дослідники підтверджують загибель семи мільйонів від Голодомору - Кубів

Дослідники підтверджують загибель семи мільйонів від Голодомору - Кубів

Укрінформ
Українські і закордонні науковці, які досліджують Голодомор в Україні 1932-33 років, вже підтверджують загибель семи мільйонів українців.

На цьому наголосив перший віце-прем'єр-міністр України, голова Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" ім. Василя Стуса Степан Кубів під час міжнародної конференції "Штучні голоди в Україні ХХ століття", що проходить у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. 

"Найбільший пам'ятник усім жертвам Голодомору ми ще не створили, бо повного мартирологу жертв Голодомору ще немає. Радянська тоталітарна система зробила все, щоб приховати його. Можливо, нам ніколи і не вдасться з'ясувати точне число всіх загиблих. Але ми не маємо права помилитися на мільйони чи сотні, чи десятки тисяч. Пошуково-дослідницьку роботу сьогодні підтримує держава, повинні бути всіма засобами активізовані дії. Вони дадуть максимально важливі фактичні результати. Їх (загиблих від Голодомору - ред.) буде більше за 7 мільйонів. Це вже підтверджує багато дослідників Голодомору, і українських, і зарубіжних... А якщо говорити про три голоди, то це більше 13 мільйонів. Ці цифри історики, дослідники повинні показати на базі фактів", - сказав Кубів. 

Він нагадав, що Голодомор українського народу як незаперечний факт геноциду сьогодні визнано багатьма державами, церквами, авторитетними організаціями і науковцями, і коло міжнародного визнання має бути максимально розширене. 

"Розширення цього визнання по міжнародній лінії потрібне Україні для великого розуміння світом історичної, жертовної боротьби українців за державну незалежність, ролі нашого народу у протистоянні диктатурі і тоталітаризму. Особливої ваги таке визнання набуває тепер, у важкий час неоголошеної війни Росії проти України. Бо ця війна є новітнім геноцидом всього українства, від державності до мови, культури, геноцидом нашої історичної пам'яті, цивілізаційних устремлінь", - підкреслив голова "Меморіалу". 

Водночас він додав, що світ повинен розуміти, що українці не змагаються за статистикою скорботи з євреями і вірменами, які також зазнали жахливих геноцидних втрат у ХХ столітті. "Ми боремося з радянською цинічною брехнею і пострадянськими російськими маніпуляціями. Ми шукаємо правду і справедливість для себе і для міжнародної спільноти", - сказав Кубів.

Голова "Меморіалу" підкреслив, що в Україні ставлення до Голодомору - це рубікон розуміння нашого минулого і майбутнього. 

Читайте також: У Каннах показали перший кадр із нового фільму про Голодомор

"Оцінка Голодомору - це рубікон українства, світоглядницької позиції. Хто переступає цей рубікон, той насправді вмирає для України", - підкреслив він. 

Кубів також зазначив, що уряд, правозахисна організація "Меморіал" дозволяють сьогодні визначити максимальний інформаційний простір, максимальну дискусію і максимальне визнання наукових праць на цю тему. 

"Це не є політичний вектор. Це не є політика. Це сьогодні молитва і правда для нас і для майбутніх поколінь", - сказав він.

Він також уточнив, що в конференції беруть участь багато науковців: зареєстровані 149 учасників, подано 80 наукових статей, у залі присутні понад 200 науковців. 

Фото Володимира Тарасова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-