МЗС застерігає українських моряків від нелегального працевлаштування

МЗС застерігає українських моряків від нелегального працевлаштування

Укрінформ
МЗС застерігає громадян України – моряків від співпраці з сумнівними недобросовісними крюїнговими компаніями та фізичними особами і звертає увагу, що перевезення нелегальних мігрантів визнано у світі кримінальним злочином.

Про це повідомляє Консульська служба МЗС.

"Протягом останнього часу помітно збільшилася кількість фактів затримання та арешту громадян України – членів екіпажів морських суден компетентними органами іноземних країн. Основними причинами затримань та арештів є перевезення нелегальних мігрантів і заборонених вантажів... Привертаємо увагу, що згідно з положеннями Протоколу проти незаконного ввезення мігрантів сушею, морем і повітрям,... перевезення нелегальних мігрантів визнано у світі кримінальним злочином", - йдеться у повідомленні.

У МЗС України також наголосили на необхідності дотримання процедури підписання індивідуальних контрактів щодо працевлаштування на морських суднах за кордоном.

У Консульській службі акцентували, що індивідуальний контракт необхідно укладати з роботодавцем до від’їзду на судно, а не після прибуття на борт. Перед підписанням слід уважно вивчити положення контракту, а також колективну угоду (за наявності). Копію контракту необхідно залишити близьким або рідним в Україні.

Особливу увагу в МЗС порадили звернути на вивчення процедури розірвання контракту, репатріації, зобов’язань судновласника забезпечувати моряків медичною допомогою у разі хвороби чи травм та компенсаційних виплат.

"Перед відбуттям в рейс рекомендуємо взяти з собою оригінал примірника індивідуального контракту з підписаними обома сторонами додатками, примірник порядку розгляду скарг на борту судна, який крюінгове агентство має видати моряку разом з контрактом (Copy of the on-board complaint procedures), копію банківських реквізитів, членський квиток профспілки працівників морського транспорту України (у разі наявності), контакти дипломатичних та консульських установ України за кордоном, а також всіх ITF інспекторів у світі (наявні у профспілці працівників морського транспорту України)", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Пірати викрали 12 членів екіпажу нідерландського корабля

У разі потрапляння у надзвичайну ситуацію – затримання чи арешту судна з членами екіпажу–громадянами України компетентними органами іноземної країни або заборгованості судновласника перед членом екіпажу, необхідно невідкладно звернутися на цілодобову «гарячу лінію» Департаменту консульської служби +38 044 238 16 57, адреса електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua  або до партнерів Міністерства закордонних справ – профспілки працівників морського транспорту України на +38 0482 42 99 01, адреса електронної пошти office@mtwtu.org.ua, благодійного фонду допомоги морякам "Ассоль" + 380 (48) 787 30 76, Viber, WhatsApp +38 (067) 487 33 75, assol-fund@ukr.net, а також ITF інспектора в Україні за телефоном +38 050 336 67 92, адреса електронної пошти yefrimenko_nataliya@itf.org.uk.

Міністерство закордонних справ України рекомендує також зареєструватися на веб-ресурсі Департаменту консульської служби МЗС України "Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон" ("ДРУГ" http://friend.mfa.gov.ua/#/), який є ефективним інструментом попередження, а в разі кризової ситуації – розшуку та надання сприяння громадянам України у надзвичайній ситуації за кордоном http://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-