Україна входить у 5-ку країн, що найшвидше реагують на порушення прав журналістів

Україна входить у 5-ку країн, що найшвидше реагують на порушення прав журналістів

Фото
Укрінформ
Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко повідомив, що Україна відреагувала на 32 з 34 повідомлень від платформи Ради Європи  щодо порушення прав журналістів і входить у п'ятірку лідерів за реакцією.

Про це він сказав під час круглого столу в Укрінформі до Всесвітнього дня свободи преси на тему "Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики".

"На сьогодні по Україні є 34 повідомлення, 17 з них - з найвищим рівнем небезпеки. На 32 з них розмішено відповіді, п'ять - уже  вирішено, ще два в роботі. Україна є однією з п'яти країн, яка найшвидше реагує на повідомлення платформи Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів. Ми входимо в п'ятірку, де найбільше повідомлень і в п'ятірку тих, хто найшвидше реагує", - сказав Біденко.

Голова Бюро Східної Європи та Центральної Азії міжнародної організації "Репортери без кордонів"  Йохан Бір зауважив, що платформа Ради Європи є механізмом для захисту прав журналістів у країнах-членах Ради Європи.

"Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів - корисний  механізм, щоб держави Ради Європи дослухались до сигналів тривоги у сфері такого захисту... Цей механізм був створений у 2015 році. Серед 17 тривожних сигналів,  які були подані щодо України, деякі були відповідно опрацьовані і було реагування", - сказав він.

Бір зауважив, що поки немає реагування на сигнали щодо вбивства Павла Шеремети, нападу на телестудію Інтера, вбивства Олеся Бузини.

"Круглий стіл" на тему: "Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики" в Укрінформі / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Читайте також: ІМІ розповів, хто в Україні найбільше посягає на свободу слова

"У більшості випадків все залежить від політичної волі держави. Платформа діє найбільш ефективно, коли такі тривожні повідомлення з'являються разом із тиском громадянського суспільства", - зауважив Бір.

Організаторами "круглого столу" є Міністерство інформаційної політики України; Департамент інформаційного суспільства Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи; ГО "Інститут масової інформації".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-