Філарет порівняв створення помісної церкви з євроінтеграцією України

Філарет порівняв створення помісної церкви з євроінтеграцією України

Укрінформ
Створення в Україні єдиної помісної православної церкви стане важливою складовою перемоги над російським агресором у гібридній війні.

Про це заявив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на міжнародній конференції «Україна за часів незалежності: погляд Православної церкви Київського патріархату на суспільство, що змінюється» у середу в Європарламенті, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Фактично процес, який ми зараз розпочали, нагадує процес європейської інтеграції України. Пам’ятаєте, як Росія опиралася Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Так само зараз Москва опирається нашим відносинам з Константинопольським патріархатом», - сказав глава УПЦ Київського патріархату.

Патріарх зауважив, що всім добре відомо про те, що Кремль перетворив Московський патріархат на один з інструментів поширення ідеології «руського мира» - ідеології, яка є базою для агресії Росії проти України, Грузії та Молдови.

«Незалежність церкви в Україні від впливу Кремля – це дуже важлива складова перемоги над агресором у гібридній війні», - наголосив глава УПЦ КП.

Він відзначив, що Вселенський патріарх Варфоломій рішуче налаштований надати томос про автокефалію української церкви, але це потребує підтримки, зокрема від європейських політиків, які сповідують християнсько-демократичні цінності.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави також офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Філарет подякував ЄС за допомогу у боротьбі з корупцією в Україні

Крім того, Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-