НСЖУ стурбований відсутністю ефективного покарання за напади на журналістів

НСЖУ стурбований відсутністю ефективного покарання за напади на журналістів

Укрінформ
В Україні на сьогодні не зафіксовано жодного прецеденту належного покарання за напад на журналістів, які виконували свої професійні обов'язки.

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко під час презентації Індексу фізичної безпеки журналістів України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми в Національній спілці журналістів України і наші громадські організації, які є партнерами в рамках Індексу фізичної безпеки журналістів України, визначаємо, що тема фізичної безпеки це є однією з найбільших загроз свободі слова в Україні. І, відповідно, ця проблема ускладнюється системною безкарністю за напади на журналістів при виконанні професійних обов'язків. Системна безкарність - це, відповідно, відсутність на сьогодні прецедентів належного, ефективного покарання тих, хто нападав на журналістів чи в минулі роки, чи зараз. Ми бачимо, що бракує ефективних оперативних розслідувань, а головне - на сьогодні нам невідомі випадки, коли хтось із нападників на журналістів був суттєво покараний і, відповідно, що це може зупинити хвилю певної фізичної агресії до журналістів», - сказав Томіленко.

Читайте також: У Львові НСЖУ та ОБСЄ вчили журналістів захищатися від тиску

Він також повідомив, що за три місяці 2018 року зафіксовано 21 інцидент застосування фізичної сили до журналістів, які виконували свої професійні обов'язки. 

За перший квартал минулого року, зазначив Томіленко, таких інцидентів було 18. 

«Ми фіксуємо певне зростання нападів на журналістів. Нас тривожить ця ситуація і ми використовуємо і розглядаємо цей моніторинг інцидентів або нападів і фізичної агресії щодо журналістів як елемент публічного тиску та привернення уваги до тих, хто має розслідувати і захищати журналістів», - додав голова НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-