Правозахисники назвали умови впровадження перехідного правосуддя в Україні

Правозахисники назвали умови впровадження перехідного правосуддя в Україні

Укрінформ
В Україні для повноцінного впровадження перехідного правосуддя після завершення війни на сході необхідно буде виплатити компенсацію постраждалим у конфлікті, покарати винних, встановити історичну правду та провести реформи для недопущення повторення ситуації. 

Про це під час прес-конференції заявив директор аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олег Мартиненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Має бути як мінімум чотири напрямки, які окреслено в усіх міжнародних документах. В першу чергу - це компенсації, як матеріальні, так і моральні, жертвам конфлікту, всім, хто від конфлікту постраждав. Другий напрямок - це кримінальне переслідування воєнних злочинців, а також переслідування в адміністративному, люстраційному, політичному сенсі тих, хто сприяв розгортанню воєнного конфлікту в нашій країні. Третій аспект - це встановлення історичної правди і максимально повна розповідь про те, що передувало конфлікту, що було під час конфлікту та на якому етапі нині перебуває суспільство. І останнє - це ті інституційні зміни в суспільстві, ще їх називають реформами, що роблять неможливим повторення трагедії", - зазначив він.

Представник УГСПЛ зауважив, що саме взаємопов'язаними чотирма аспектами і є цінною модель перехідного правосуддя.

Читайте також: МВФ у співпраці з Україною зосередився на двох напрямах боротьби з корупцією

Колишній омбудсмен Валерія Лутковська зауважила, що всі аспекти моделі перехідного правосуддя правозахисники врахували під час підготовки законопроекту "Про засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту", який 18 квітня 2018 року було анонсовано на слуханнях в Комітеті Верховної Ради з прав людини.

"Ми вже почали в суспільстві дискусію на рахунок того, що буде на наступний день після завершення конфлікту, і дискусії розвиваються в нових напрямках. Що є позитивом в цьому документі: цей законопроект підготовлено групою правозахисників і, відповідно, питання прав захисту людини стоїть як головне в цьому документі. Крім того, документ є максимально комплексним по відношенню до тих стандартів перехідного правосуддя, які зазначені в міжнародних документах, ми намагались врахувати всі чотири аспекти", - зазначила Лутковська.

Законопроект "Про засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту" розроблявся з листопада 2017 року робочою групою при Уповноваженому ВР з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-