Затримання на хабарі співробітника СБУ є продовженням справи Пімахової - Ситник

Затримання на хабарі співробітника СБУ є продовженням справи Пімахової - Ситник

Укрінформ
Затримання на хабарі співробітника одного з міжрайвідділів ГУ СБУ в Києві та Київській області є продовженням справи колишнього першого заступника голови Державної міграційної служби Діни Пімахової.

Про це заявив на прес-конференції директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця справа цікава тим, що вона є продовженням тієї справи, яка була зірвана працівниками департаменту "К" СБУ в грудні 2017 року (справа Пімахової - ред). Тобто, якщо хтось думав, що другий підрозділ детективів, де працюють офіцери під прикриттям, був розгромлений, то це не так, він продовжує працювати. І вчорашнє затримання - це продовження цієї операції", - сказав Ситник.

Він зауважив, що з повагою ставиться до голови СБУ Василя Грицака і дякує за те, що є повне сприяння у розслідуванні справи.

"Але я погоджуюсь з його публічною позицією, що СБУ має займатись тими справами, якими має дійсно займатись спецслужба, а не займатись прикриттям незаконних мігрантів та прикриттям незаконного надання громадянства особам, які фактично іноді носять в собі терористичну загрозу", - сказав Ситник.

Як повідомлялось, 24 квітня детективи НАБУ викрили посадовця одного з міжрайвідділів Головного управління СБУ в Києві та Київській області на отриманні ним хабара в розмірі 47,5 тис. доларів.

За даними НАБУ, посадовець СБУ одержав від посередників 47,5 тисяч доларів за непритягнення до відповідальності осіб, які могли отримати посвідки на постійне або тимчасове проживання на території України в незаконній спосіб. Слідство вважає, що посадовець СБУ володів інформацією, яка свідчила про отримання низкою іноземців посвідок на проживання в Україні через укладання фіктивних шлюбів із громадянками України. Доступ до таких даних відкривав можливості для шантажу та вимагання неправомірної вигоди, чим і скористався працівник СБУ, оскільки належне розслідування даних фактів мало б наслідком можливе видворення цих осіб з території України, зазначили в антикорупційному відомстві.

Читайте також: НАБУ спіймало працівника СБУ на хабарі майже $50 тисяч

Водночас скандал навколо екс-першого заступника голови ДМС Пімахової, стосовно якої НАБУ вело відпрацювання у справі про корупційну схему легалізації іноземців в Україні, розгорівся наприкінці 2017 року.

Зокрема, у листопаді в ДМС заявили, що «агент НАБУ» намагався дати хабара Пімаховій, «пропонуючи великі суми». У НАБУ натомість заявили, що «посадовець ДМС сама неодноразово озвучувала вимогу щодо отримання «заохочення» у сумі $30 тис. – спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом – за надання посвідки на тимчасове проживання на території України». Пімахова заперечувала звинувачення на свою адресу. Пізніше у НАБУ заявили, що проводили спецоперацію у ДМС із виявлення учасників організованого злочинного угруповання і що її зірвали співробітники СБУ і ГПУ. Після скандалу зі спецслужбами Пімахова звільнилася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-