Ніхто не заборонятиме ходити в церкву, центр якої в Москві - Порошенко

Ніхто не заборонятиме ходити в церкву, центр якої в Москві - Порошенко

Укрінформ
В Україні діє свобода віросповідання і ніхто не може заборонити відвідувати церкву, центр якої знаходиться в державі-агресорі Росії.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час ефіру на програмі "Свобода слова" на ICTV.

"Ми маємо діяти відповідально, щоб продемонструвати, що в Україні є свобода совісті, є свобода віри. І якщо хтось хоче відвідувати церкву, центр якої знаходиться за межами нашої держави в Росії – це їх право. Ніхто не має права указуючим перстом забороняти відвідувати", - сказав він.

Читайте також: Єдина помісна церква в Україні аж ніяк не буде державною – Президент

Поруч з цим, Президент висловив переконання, що рішення про отримання Українською православною церкви Томоса, або грамоти на автокефалію, "викличе величезний підйом українського національного духу".

Коментуючи можливу реакцію Росії на можливу автокефалію для УПЦ  і погрози про можливе кровопролиття в Україні у такому випадку, Порошенко заявив наступне: "Ми українці, і держава Україна не боїться Росії. Ми це доводимо вже 4 роки під час кривавої агресії. Кров Росія проливає на українській землі. Сьогодні це - тисячі українців вбитих і поранених, які є результатом російської військової агресії. Світ називає  це гібридною війною".

Читайте також: Оголошення України канонічною територією Москви є територіальною претензією - Президент

Він підкреслив, що українці є відповідальною нацією і не дадуть розхитати ситуацію всередині країни, коли вони хотіли би, щоб пролилася кров": "Ви пам’ятаєте організацію псевдоветеранських маршів і таборів; відома народна депутатка з російськими агентами завезла в Україну зброю і обговорювали, чи 400 чи 1000 людей мають загинути, щоб започаткувати в Україні хаос. Ми не дамо їм жодного приводу,  щоб таким чином дискредитувати Україну".

Читайте також: Автокефалія для УПЦ: Президент сказав, хто у ВР повів себе як п’ята колона

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Вселенський Патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ - Порошенко

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.  Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів. "Опозиційний блок" фактично одностайно проголосував проти створення єдиної помісної церкви.

22 квітня було повідомлено, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-