Єдина помісна церква в Україні аж ніяк не буде державною – Президент

Єдина помісна церква в Україні аж ніяк не буде державною – Президент

Відео
Укрінформ
Держава жодним чином не буде втручатися у діяльність єдиної помісної церкви в Україні.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час ефіру на програмі "Свобода слова" на ICTV.

"Ми аж ніяк не втручаємося у церковні справи. І нова церква аж ніяк не буде державною церквою. Це я окремо наголошує і стверджую. І ніхто з боку світських лідерів, чи керівників держави не буде вказувати, як хреститися і до якого храму ходити, в який спосіб мають відбуватися церковні процедури, хто є більш канонічною церквою, хто є менш канонічною церквою. Але є православна традиція – на території держави має бути одна церква. У нас на сьогоднішній день є мінімум три і це надзвичайно шкідливо для держави", - заявив він.

Читайте також: Якщо буде автокефалія, патріарха обиратимемо в Україні - Порошенко

Президент підкреслив, що "в Україні гарантована і буде гарантована свобода совісті".

Він також висловив задоволення, що Україні вдалося продемонструвати єдність церковної та світської влади у питанні надання автокефалії православній церкві в Україні.

"Ніхто не вправі закривати жодній людині дорогу до Бога. Ніхто не вправі указуючим перстом казати, ця церква є канонічною, а ця – ні. Бо за церквою стоять мільйони віруючих і їм треба відкрити двері церков і об’єднати церкви, припинити чвари", - заявив Порошенко.

Читайте також: УПЦ МП даремно перекручує “по-своєму” заяву Константинополя

"І останні 4 роки зробили диво. Бо як пояснити віруючим, що в церкві моляться за іншу державу, тим більше державу-агресора, пояснити, що відмовляються відспівувати героя АТО, який загинув, бо нібито він належить до церкви іншої конфесії. І якщо хтось сподівається, що я, як Президент та Верховний головнокомандувач, буду спокійно спостерігати, що хтось буде вважати українську землю канонічною територією іншої держави – ми це не приймемо. Якщо хтось буде думати, що він буде використовувати церкву для боротьби, або для стимулювання п’ятої колони в Україні – то ми не можемо це дозволити", - додав Глава держави.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Вселенський Патріархат прийняв до розгляду питання надання автокефалії УПЦ

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.  Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів. "Опозиційний блок" фактично одностайно проголосував проти створення єдиної помісної церкви.

22 квітня було повідомлено, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-