Якщо буде автокефалія, патріарха обиратимемо в Україні - Порошенко

Якщо буде автокефалія, патріарха обиратимемо в Україні - Порошенко

Укрінформ
У разі надання українській православній церкві автокефалії патріарх не призначатиметься державою або Вселенським патріархом, а обиратиметься в Україні.

Про це заявив Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Держава не визначатиме, хто буде патріархом нової церкви, бо це не державна справа і не буде ніякого "указующего перста" підтримати цього або не підтримати того", - розповів Глава держави.

Читайте також: Патрарх РПЦ Кирило не зможе ветувати рішення щодо автокефалії для УПЦ - Порошенко

За його словами, коли буде надано автокефалію, патріарха нової української автокефальної церкви обиратимуть в Україні

Разом з тим, Порошенко наголосив, що надання Томосу українській православній церкві стане відновленням історичної справедливості.

"Найближчим часом ми святкуватимемо 1030-річчя хрещення України-Русі. Тоді ще не було ніякої російської православної церкви і, може я помилюся з точки зору церковної ієрархії, якщо Константинопольська церква є матір'ю-церквою для України, то українська церква є матір'ю-церквою для Росії, бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від доньки", - наголосив Президент.

Читайте також: Автокефалія для УПЦ: Президент сказав, хто у ВР повів себе як п’ята колона

Президент також наголосив, що наразі українцям потрібно бути разом, не дати себе спровокувати, не дати втягнути в конфлікт, а діяти абсолютно виважено і тоді, на його думку, рішення щодо автокефалію можна наблизити.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Оголошення України канонічною територією Москви є територіальними претензіями - Президент

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня було повідомлено, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-