Патріарх РПЦ Кирило не зможе ветувати рішення щодо автокефалії для УПЦ - Порошенко

Патріарх РПЦ Кирило не зможе ветувати рішення щодо автокефалії для УПЦ - Порошенко

Укрінформ
Жоден патріарх православних церков, у тому числі й російської, не має права ветувати рішення Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії українській церкві.

Про це заявив Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чи може зупинити Кирило надання нам Томосу про автокефалію, грамоти про незалежність? Я хочу окремо наголосити, що ні в кого, включаючи Кирила, вето на рішення Вселенського патріарха не існує. Він (Варфоломій - ред.) не дозволу питає в Кирила, а проводить консультації з цього приводу", - зазначив Президент.

Читайте також: Вселенський Патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ - Порошенко

Водночас Порошенко запевнив, що з початку російської агресії проти України не спілкувався з патріархом РПЦ Кирило, але зауважив, що ідеальним варіантом у питанні наданні Томосу українській православній церкві було би, якщо всі православні церкви, у тому числі й російська, підтримали це рішення.

"Це - єдиний спосіб, щоб хоч якось відмитися від того гніву, і тих гріхів, які зроблені на території України російськими військовими, російськими пропагандистами та й інколи, на жаль, російськими священниками", - переконаний Глава держави.

Читайте також: Оголошення України канонічною територією Москви є територіальними претензіями - Президент

Водночас Порошенко додав, що наразі для отримання позитивного рішення Вселенського патріарха щодо надання Томосу українській церкві потрібна єдність, рішучість і боротьба, а головне - молитва.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Московський патріархат назвав звернення Ради до Варфоломія перевищенням влади

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня було повідомлено, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-