Скандал із БМП: польська компанія судитиметься з журналом

Скандал із БМП: польська компанія судитиметься з журналом "Новое время"

Укрінформ
Польська компанія Wtorplast подасть позов про захист ділової репутації до журналу "Новое время" і автора матеріалу "Служили два товариша", в якому йдеться про корупційні схеми в оборонній сфері.

Про це заявив під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони адвокат Олексій Шевчук, уповноважений представляти інтереси компанії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогоднішній день категорична позиція Wtorplast - звернутися з позовом до видання, до автора. І вирішити питання збитків і розміру шкоди діловій репутації. Але однозначно можемо сказати, що цей розмір перевищує мільйон чи півтора мільйона євро в залежності від того, чи буде виконано контракт", - сказав він.

Шевчук заявив, що після публікації журналістського розслідування "Служили два товариша" в журналі "Новое время" під загрозою опинилася ліцензія компанії Wtorplast, яка також використовується для експорту техніки не лише до України, а й до Казахстану, Іраку, США і Чехії.

"Наразі міжнародні партнери звернулися до компанії Wtorplast з проханнями прояснити репутаційні ризики цього інформаційного скандалу. Ми надали пояснення міжнародним контрагентам компанії", - зазначив Шевчук.

Під час свого виступу він спростував інформацію про те, що компанія Wtorplast купувала розібрані БМП-1 за 20 тис. євро. Шевчук запевнив, що куплена компанією техніка ніколи не була металобрухтом, як зазначено у публікації. Також представник компанії повідомив, що "головні вузли даної техніки виробництва 2016-2017 років".

"Теза у виданні про те, що це є корупційною оборудкою, ніколи не може стосуватися компанії Wtorplast, бо вона звітує міжнародним рейтинговим агентствам і у жодному разі не була замішана у корупційному скандалі", - запевняє Шевчук.

Він повідомив, що викладена у публікації інформація є підставою для проведення в інтересах компанії Wtorplast комплексної експертизи, яка має встановити завдану шкоду діловій репутації. Шевчук зазначив, що така експертиза уже запущена.

Читайте також: Оборонний комітет Ради взявся за скандальні БМП із Польщі

Як повідомлялося, журнал "Новое время" у матеріалі під назвою "Служили два товариша" була описав схему закупівлі Житомирським бронетанкових заводом (ЖБЗ) у польської компанії Wtorplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску.

Зазначається, що польська компанія спочатку купувала розібрані радянські БМП-1 у чеської компанії Excalibur Army за 20-25 тис. за одиницю - за ціною металобрухту, згідно з документами, наявними в розпорядженні НВ. Далі, йдеться у матеріалі, Wtorplast розбирала БМП - відділяла башти від шасі.

Потім ЖБЗ, який входить в держконцерн "Укроборонпром", завозив все це окремо в Україну: кожна башта оцінювалася в $ 66 тис., а кожне шасі - по $ 99 тис. Завод "ремонтував" БМП - просто з'єднував раніше розібрані частини. Вартість робіт становила ще $ 40 тис. за одиницю.

В результаті БМП вартістю 20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $ 205 тис. Лише в минулому році в рамках контракту з ЖБЗ Міноборони закупило 200 бойових машин, витративши на них $41 млн.

За даними джерел НВ, кінцевим бенефіціаром цієї схеми є народний депутат і екс-глава наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.

Також у розслідуванні журналістів зазначається, що, крім цієї угоди, на початку минулого року Міноборони уклало контракт з корпорацією "Богдан" на поставку 100 медичних автомобілів, по $ 32 тис. за кожен.

Зазначається, що контролює корпорацію заступник секретаря РНБО Богдан Олег Гладковський. При цьому тендер не оголошувався, оскільки закон дозволяє проводити подібні процедури без конкурсу, якщо вони проходять в рамках секретного оборонного замовлення.

Підкреслювалося, що із 50 поставлених на фронт машин менш ніж за рік експлуатації зламалася половина. Проте Міноборони планує придбати ще сотню подібних автомобілів.

Гладковський, коментуючи цей випадок, заявив, що, по-перше, про закупівлю машин у “Богдана” він дізнався з преси; по-друге - поламалися насправді всього три автомобілі. Гладковський вважає, що головна причина поломок медичних автомобілів - неякісне паливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-