Нацрада оштрафувала

Нацрада оштрафувала "Європу плюс" за порушення мовних квот

Укрінформ
Нацрада  з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала радіостанцію "Європа плюс" за недотримання обов’язкової частки пісень державною мовою, що відповідно до закону має становити 30%.

Таке рішення прийнято під час засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 12 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як повідомив голова Національної ради Юрій Артеменко, під час проведення моніторингу мовлення радіостанції "Європа плюс" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Європа плюс Київ") було зафіксовано ознаки порушення вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення". А саме в день моніторингу 5 грудня 2017 року у проміжку часу із 7.00 до 14.00 частка пісень українською мовою становила  лише 29,4%.

За словами Артеменка, Національна рада призначила позапланову виїзну перевірку, під час якої було враховано бачення "Європи плюс", що пісня "Маша" у виконанні гурту "Yuko" звучала на одному з діалектів української мови. Проте в результаті подальшого аналізу тексту було зроблено висновок, що пісня не належить до категорії пісень, виконаних українською мовою.

Член Національної ради Сергій Костинський зазначив, що пісню записав професор Київського національного університету культури і мистецтв Іван Синельников, художній керівник фольклорного ансамблю "Кралиця".

"Ця пісня належить до скарбниці української культури, але вона виконана не українською мовою, тому не може бути зарахована до квоти", - сказав він.

Костинський уточнив, що пісня записана в Житомирській області, а саме в селі Пилипівка Чуднівського району, в якому є дві громади - українські Пилипи і російські Пилипи. Ця пісня була записана у громаді російські Пилипи, які були засновані росіянами-старообрядцями, що переїхали в цей регіон з Росії.

"Це не є українська мова. Ця громада зберегла свою культуру, свою мову, і це є діалект російської мови, але не  діалект української мови. Ми маємо розуміти, що є діалекти української мови, а є діалекти тих громад, які свого часу просто переїхали на територію України і зберегли свою культуру. Пісня прекрасна. Мова російська", - констатував Костинський і порадив радіостанції перевиконувати квоту, давати більше пісень українською мовою - 32-40% і навіть 90%, щоб не потрапляти в подібні ситуації.

Читайте також: UA|TV найближчим часом перейде в постійне мовлення на Луганщині

Національна рада визнала порушення радіостанцією "Європа плюс" і проголосувала за санкцію "стягнення штрафу". Як уточнив  Артеменко, сума штрафу становить 5% розміру ліцензійного збору – 38 764 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-