В ОПОРІ заявляють, що за підкуп виборців ніхто у в’язницю так і не сів

В ОПОРІ заявляють, що за підкуп виборців ніхто у в’язницю так і не сів

Укрінформ
Кількість судових рішень у справах про порушення передвиборчого законодавства, зокрема підкуп виборців, збільшилася з 2015 року, але цього недостатньо.

На цьому наголосила на засіданні уряду координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час обговорення урядового законопроекту про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після 2014 року, парламентських виборів, - аж 13 обвинувачувальних вироків по всій Україні щодо фактів зловживань передвиборчого процесу, після 2015 року - місцевих виборів - 69. Але після 2015 року ми можемо констатувати збільшення (кількості) рішень судів, що стосуються безпосередньо серйозних санкцій і таких правопорушень, як підкуп виборців. Тим не менше, за цей період ніхто до тюрми не сів, тому що більшість отримали відтермінування", - сказала Айвазовська.

За її словами, є факти, коли певні зовнішні чинники впливали на хід виборчого процесу не тільки протягом компанії і в день голосування, а і під час розслідування.

Читайте також: МВС пропонує давати до шести років за "виборну гречку"

Айвазовська підкреслила, що в представленому законопроекті є низка новацій щодо відповідальності за незаконну агітацію, порушення таємниці голосування.

"Цей законопроект, на нашу думку, вирішує більшість цих проблем", - зазначила вона.

Координатор мережі повідомила, що розробники законопроекту провели 25 консультацій в усіх регіонах країни, безліч публічних заходів, десятки нарад з учасниками процесу. Тепер, підкреслила вона, необхідно якнайшвидше передати документ на розгляд парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні уряду у середу міністр внутрішних справ Арсен Аваков представив законопроект щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Чергові парламентські та президентські вибори в Україні заплановано на 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-